Oprør blandt fattige lande: Malaysia sender plastik-affald retur til rige lande

Plastik i havene er et verdensomspændende problem, som truer havenes økosystemer. Det skal løses globalt, mener de nordiske lande, som har sendt en fælles erklæring til EU og FN. Foto: Colourbox

Fattige lande vil ikke være losseplads for USA og Storbritannien. Malaysia blev sidste år verdens primære destination for plastikaffald, efter at Kina sagde nej til at importere mere.

Malaysia vil ikke være en losseplads for de rige landes plastikaffald, siger landets miljøminister. Landet vil nu nu sende 3300 ton plastikaffald tilbage til de rige lande, som i stor stil eksporterer affaldet til Asien og Afrika.

Meldingen kommer fra Yeo Bee Yin, miljøminister i Malaysia. Ifølge nyhedsbureauet Ritzau vil hun sende 60 containere fyldt med plastikaffald retur til bl.a. USA, Storbritannien, Canada og Australien.

»Disse containere blev bragt ulovligt ind i landet under falsk varedeklarering og andre overtrædelser, der går imod vores miljølovgivning«, siger miljøministeren ifølge Ritzau.

Primære destination for plastikaffald
Malaysia blev sidste år verdens primære destination for plastikaffald, efter at Kina sagde nej til at importere mere.

Det har ført til, at flere genbrugsfabrikker i Malaysia er blevet overfyldt med plastikaffald, og mange samfundsgrupper i landet klager over det miljøskadelige problem.

Det er lande som USA, Storbritannien, Canada og Australien, der får plastikaffaldet retur.