Ramboline, Lara, Djungla og Jenny flytter til Knuthenborg

De gamle cirkuselefanter flytter næste sommer til Lolland. Her får de lov til at nyde tilværelsen, efter at Folketinget har besluttet at indføre et forbud mod, at vilde dyr kan optræde i cirkus.

Pensionerede cirkus-elefanter kan næste sommer skifte tilværelsen i en stald ud med livet i et åbent og moderne elefantanlæg, der minder om den afrikanske savanne.

DYR OG NATUR – Næste sommer kan Ramboline, Lara, Djungla og Jenny skifte tilværelsen i en stald ud med livet i et åbent og moderne elefantanlæg, der minder om den afrikanske savanne, fortæller miljø- og fødevareminister Mogens Jensen.

Han har nu afgjort, at Knuthenborg Safariparks bud på at overtage de fire pensionerede cirkuselefanter til fulde lever op til kravene om et godt elefantliv, og elefanterne kan dermed flytte ind, så snart parkens nye anlæg står klar.

»Knuthenborg er kommet med et rigtig godt bud, som vil give fantastiske rammer for det gode elefantliv. Jeg har før sagt, at elefanter ikke hører til i hverken en stald eller en manege, og det glæder mig, at de fire elefanter inden længe frit vil kunne boltre sig i mudder eller tage en frisk gåtur i græsset«, siger Mogens Jensen.

Ifølge Knuthenborg skal det nye elefantanlæg give parkens gæster følelsen af at stå og kigge ud over den afrikanske busk- og skovsavanne.

Elefanterne får mulighed for at bevæge sig frit på et område på omkring 110.000-150.000 m2. De vil kunne bade i vand, mudderbade, sandbade, græsse, spise grene og socialisere med hinanden, som hvis de var på den rigtige savanne i Afrika.

Samarbejde med Dyrenes Beskyttelse
»Det bliver en kæmpe fornøjelse at byde vores fire nye bofæller indenfor. Der er ikke meget Afrika over livet som cirkuselefant, så vi glæder os til at hjælpe elefanterne til at genfinde deres sande natur«, siger Rasmus Nielsen, chefzoolog i Knuthenborg Safaripark.

Byggearbejdet med det store anlæg går i gang hurtigst muligt, og ifølge planen kan elefanterne flytte ind i deres nye hjem cirka otte måneder herefter. Både Knuthenborg og Dyrenes Beskyttelse vil i samarbejde med Cirkus Arena og Cirkus Trapez, hvor dyrene kommer fra, sikre deres velfærd indtil da.

»Vi er meget glade for, at vejen til et godt liv i gode rammer nu er lagt for elefanterne, og at slutdestinationen bliver det projekt, som vi har været med til at udarbejde sammen med Knuthenborg. Vores ambition er, at projektet i Knuthenborg kommer til at sætte en ny standard for, hvordan cirkuselefanter kan overflyttes til en god tilværelse efter pensioneringen«, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Ifølge ministeriet er er ikke andre end Knuthenborg, som har budt på elefanterne.

Interesserede har haft mulighed for at byde på elefanterne i en ansøgningsproces om at overtage elefanterne vederlagsfrit fra staten. Processen blev sat i gang, efter fødevareministeren i slutningen af august indgik en aftale med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om et køb af elefanterne for i alt 11 mio. kroner.

Mogens Jensen fremsætter til november et lovforslag om forbud mod vilde dyr i cirkus. Et bredt flertal i folketinget bakker op om forbuddet.