Phie Ambo giver naturen stemme

Mennesket er dybt forbundet til naturen, og det er denne forbindelse, vi har vi brug for at genopdage – ikke kun som børn men som menneskeart. Foto fra filmen Genopdagelsen af Phie Ambo

Jytte Abildstrøm er Moder Natur i Genopdagelsen – en ny, fantastisk film af Phie Ambo. I aften kan man se filmen i Vester Vov Vov i København. I Aarhus spiller filmen i Øst for Paradis. Se en smagsprøve herunder.

Phie Ambo er optaget af samspillet mellem natur og mennesket, og filmen følger en flok store børn, der som led i undervisningen på Den Grønne Friskole på Amager slippes løs på en tilgroet grund, som har været forladt i mange år.

Vi er biologiske størrelser
»Naturen er en iboende kraft i os alle, og jeg tror, at vi i virkeligheden i langt højere grad end vi tror, er biologiske størrelser og meget tættere forbundet til vores omgivelser«, siger Phie Ambo.

»Du kan især se det på børn. Jeg kender ikke det barn, der ikke elsker at hoppe i en vandpyt eller skal prøve at tage en snegl i hånden. Naturen er i os og vi er en del af naturen, men vi tager os ikke tid til… eller tager det alvorligt nok…Vi tror ikke på, at det er vigtigt for os som mennesker at opretholde forbindelsen til naturen«, siger Phie Ambo, som har fulgt børnene med sit kamera og har 50 timers optagelser, som er redigeret ned til 74 minutter.

I filmen får børnene til opgave at opbygge et samfund, der er præcis, som de ønsker, det skal være. Det giver anledning til samarbejde og en masse kreative idéer, som de selv gør til virkelighed ved hjælp af de forhåndenværende materialer.

Jytte Abildstrøm er Moder Natur

Men at være nybyggere og skabe og opbygge et helt nyt minisamfund fører naturligvis også til konflikter og ikke mindst indgåede kompromisser hos de enkelte børn.

I filmen er naturen personliggjort af ingen ringere end økologiens grand old lady, Jytte Abildstrøm, som lægger stemme til, (men aldrig ses) og med mellemrum minder os om, at vi som mennesker er dybt forbundet til naturen, og at det er denne forbindelse vi har vi brug for at genopdage. Ikke kun som børn men som menneskeart.

»Kan du høre mig? Kan du mærke mig? Jeg har noget, jeg gerne vil lære dig. Noget, der er gået tabt gennem generationer. Som DU skal genopdage. Du er på besøg her hos mig de næste ti uger for at opdage, hvem jeg er, og hvad vi kan sammen. Jeg har været her i milliarder af år, og du er lige ankommet «, lyder Moder Naturs stemme i begyndelsen af filmen. Og stemmen dukker op med jævne mellemrum gennem hele filmen.

Jytte Abildstrøm er et genialt valg som Moder Natur og giver filmen en ekstra dimension og løfter den sammen med Phies poetiske billeder til en helstøbt film, som bliver til noget helt særligt for alle os, der er optaget af klima, natur og miljø.

Naturen skal nok overleve. Spørgsmålet er måske snarere, om mennesket kan styre sin trang til at betvinge og underlægge sig naturen og dermed overleve som art.