Fire gange så mange tager ulovlige koraller med hjem fra ferierejsen

Rekordmange danske turister forsøger at slippe igennem tolden med konkylier og stenkoraller fra ferierejsen.

Danske turister smugler ulovlige konkylier og koraller med hjem i stor stil, viser nye tal.

NATUR – Selvom det kan virke harmløst at samle en konkylie eller en stenkoral op på stranden og lægge den i kufferten på ferien, så er det faktisk en alvorlig sag, der både risikerer at ødelægge det lokale økosystem, ligesom det kan føre til bøder efter hjemkomsten til Danmark. 

Men det er mange ferierejsende tilsyneladende slet ikke klar over. Sidste år fik 140 danske turister konfiskeret stenkoraller af tolden i Danmark, og det er en voldsom stigning fra de to foregående år med henholdsvis 70 sager i 2018 og 29 sager i 2017. 

»Selvom det kan være svært at se med det blotte øje, så er koraller en levende organisme, der er meget vigtigt for den lokale fauna, og derfor skal de blive, hvor de er«, siger Dan Kjølhede Laursen, der er direktør i Gouda Rejseforsikring.

Kan ødelægge det lokale økosystem

Han skønner, at det i langt de fleste tilfælde er uvidenhed, der får ferierejsende til at tage de smukke koraller med hjem. 

»Problemet med at samle en stenkoral op på stranden og tage den med hjem er, at tolderne herhjemme ikke kan se, om du har samlet den op fra stranden, eller om den er brækket direkte af et levende rev, hvilket er utroligt ødelæggende«, siger Dan Kjølhede Laursen.

I 2019 stod stenkoraller alene for 140 ud af de i alt 164 sager om konfiskationer i tolden under henhold til Cites-konventionen. 

Det er især Thailand og Indonesien, de fleste stenkoraller er hjembragt fra, men også Filipinerne, Tanzania og USA optræder hyppigt i statistikken.