Østrig først med forbud mod glyfosat

Tyskland vil som det første store europæiske land forbyde glyfosat. Danmark bør følge trop, mener Danmarks Naturfredningsforening. Foto: CC BY flickr JeepersMedia

Østrig har som det første land i Europa forbudt brugen af den omstridte kemiske sprøjtegift glyfosat. Tirsdag vedtog parlamentet et forslag stillet af socialdemokraterne.

SPRØJTEGIFT – Som det første land i Europa, har Østrig indført forbud mod brugen af den kemiske sprøjtegift glyfosat, som er det aktive stof i blandt andet Roundup, der er verdens mest solgte sprøjtegift.

Forslaget, der var stillet af socialdemokraterne, blev vedtaget tirsdag af parlamentet i Østrig, skriver Ritzau med nyhedsbureauet AFP som kilde.

Kritikere af parlamentets beslutning mener ifølge AFP, at det kan være ulovligt for et medlemsland af EU på egen hånd at indføre et forbud mod et middel, der er godkendt af EU.

Selv om Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i 2015 klassificerede glyfosat som »muligvis kræftfremkaldende«, så besluttede EU i december 2017 at forny godkendelsen af ukrudtsmidlet på det europæiske marked i yderligere fem år.

I Danmark vokser modstanden
Også herhjemme vokser modstanden mod Roundup og andre glyfosatholdige sprøjtegifte. Et borgerforslag stillet af skuespilleren Christiane Bjørg om at forbyde brugen af glyfosat i private haver og på offentlige arealer har på få uger samlet 20.000 underskrifter.

Christiane Bjørg modtager nyheden om forbuddet i Østrig med begejstring.

»Fedt! Det kan jo være vores nye regering finder på det samme. Og det må den gerne«, siger hun.

Læs om borgerforslaget på Jordbrug.dk her:

Borgerforslag vil forbyde glyfosat og mangler din underskrift