Du kan være med i forreste række, når 59 økologiske landmænd præcis klokken 12 i dag søndag slår stalddøren op for at lukke deres forårskåde dansende køer på græs.
I dag søndag klokken 12 slår økologiske landmænd over hele landet stalddørene op for at lukke deres køer på græs efter en lang vinter i stalden. Har man først set de dansende køer én gang, er man ikke længere i tvivl om, at dyrene nyder at komme ud i det fri, hvor de er i deres rette element.
Køer er drøvtyggere, har fire maver og kan omsætte og udnytte foder, som mennesker ikke kan fordøje. Deres naturlige foder er græs. De små gule jerseykøer vejer omkring 400 kilo, og de store sortbrogede køer kan veje helt op til 800 kilo.
Økologerne vil i år sætte fokus på dyrevelfærd og klima, og det landsdækkende arrangement skydes officielt i gang på gården Karensminde med udsigt over Aarhusbugten. Her vil Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og Frederik Roland Sandby fra Den Grønne Studenterbevægelse være med, når køerne hopper og springer ud på de græsgrønne marker.
I år er det 15. gang, at de økologiske landmænd sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder Økodag. Siden det første arrangement i 2005 har mere end 1,7 millioner børn og voksne været med til at lukke de økologiske køer på græs.
Svært ikke at blive glad i låget
»Økodag giver et stærkt førstehåndsindtryk af, hvilken forskel det gør for dyrenes velfærd at komme ud på græs. Det er svært ikke at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde øko-køer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft«, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
På gårdene kan man smage på økologien, komme helt tæt på dyrene, blive klogere på økologisk landbrug, og se hvilken forskel økologien gør for dyrenes trivsel. På mange af gårdene kan børnene også lege i halmlegepladser, bage snobrød, tage pedaltraktorkørekort og klappe de små kalve, fortæller arrangørerne.
Græs hiver CO2 ud af luften
Økologerne vil i år fortælle om, hvordan klima og økologi hænger sammen, og hvordan de økologiske landmænd arbejder for at gøre deres mælkeproduktion mere klimavenlig.
»Økologiske mælkeproducenter har særlig mange græsmarker,fordi køerne skal på græs,og fordi køerne skal have meget grovfoder. Og selvom græsset ikke redder klimaet alene, så har græs den klimaeffekt, at det hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden«, forklarer økologernes formand.
Med klimaet i fokus er det derfor Frederik Roland Sandby, der er medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse,som deltager i den officielle åbning af Økodag.
Den Grønne Studenterbevægelse er stiftet af unge studerende, som vil gøre deres til at Danmark går forrest med en ansvarlig klimapolitik,og at politikere og andre beslutningstagere prioriterer hensyn til klima og bæredygtighed øverst i alle henseender.
Frederik Roland Sandby holder sammen med Per Kølster åbningstalen på Karensminde, inden Mikkel Juhl Nielsen åbner stalddørene for køerne kl. 12.00.
Find det nærmeste arrangement på Økodag.dk