Nyt S-udspil kan give luft under vingerne til grøn flytransport

Det belaster klimaet voldsomt at flyve. Derfor skal der lægges afgift på, som skal tilbageføres til befolkningen i form af en bonus. Foto: Colourbox

I et nyt udspil foreslår Socialdemokratiet, at 15% af flybrændstof tanket i Danmark i 2030 skal være bæredygtige brændstoffer. Samtidig foreslår partiet, at der på europæisk plan etableres en afgift på flybrændstof. Miljøorganisationen Det Økologiske Råd er begejstret.

Socialdemokratiet har netop præsenteret et nyt klimaudspil. Her foreslår partiet, at 15% af flybrændstof tanket i Danmark i 2030 skal være bæredygtige brændstoffer, og at der på europæisk plan etableres en afgift på flybrændstof.

»Det er virkelig vigtigt at Socialdemokratiet nu kaster sig ind i klimakampen i forhold til flyvning! Det betyder, at der formentlig nu vil være et politisk flertal for handling efter folketingsvalget«, siger Jeppe Juul, der er transportpolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd.

De øvrige partier i rød blok har tidligere fremlagt forskellige forslag til flyafgifter, mens socialdemokraterne hidtil har afvist flyafgifter.

»Forslaget indeholder ikke flyafgifter, men bidrager både konkret til en grøn omstilling af flyvning samtidig med at den skaffer finansiering fra flyselskaberne til forskning og udvikling af nye brændstoffer – vi har meget brug for begge dele«, siger Jeppe Juul.

Det Økologiske Råd: Ret ambitiøst

Han tilføjer at iblandingskravet er ret ambitiøst, selv om en stigende iblandt op til 15% i 2030 måske ikke lyder af så meget.

»Det er faktisk ret ambitiøst da brændstofferne er dyre og tilgængeligheden ikke er super stor i øjeblikket.  Jeg håber det kan inspirere andre lande og EU til lignende ambitioner«, siger Jeppe Juul.

»Det er samtidig vigtigt, at vi hurtigt får sat gang i produktionen af elektrofuels lavet på vedvarende energi, da der er begrænsede mængder råvarer til stede for biobrændstoffer lavet af affaldsprodukter. Her kunne Danmark godt gå ind og spille en stor rolle«, vurderer han.

Han glæder sig i øvrigt over, at Socialdemokratiet nu vil støtte europæiske afgifter på flybrændstof.