Mogens Jensen vil hjælpe os med at vælge klimavenlig mad

Vi får mere skov, mere økologi og mindre kvælstof som følge af regeringens prioritering, lover fødevareminister Mogens Jensen. Foto: Keld Navntoft

De fleste af os savner viden om, hvordan vi kan gøre vores indkøb af mad mere klimavenlig. Det vil fødevareminister Mogens Jensen ændre på.

MAD – Danske forbrugere er i stor stil klar til at lægge deres indkøbsvaner om og i højere grad række ud efter bæredygtige fødevarer, når de køber ind.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som YouGov har gennemført for Fødevarestyrelsen i juli, hvor mere end tre ud af fire af de adspurgte godt 1.000 respondenter, enten ’i nogen grad’, ’i høj grad’ eller ’i meget høj grad’ ønsker at købe bæredygtigt.

Undersøgelsen viser desværre også, at mere end halvdelen af forbrugerne føler, at de ikke ved nok til at træffe bæredygtige valg ude i butikkerne.

Bedre oplysning om mad
»Den udfordring bliver vi nødt til at få løftet, når vi skal nå målet om 70 procent reduktion af vores CO2 udledning inden 2030«, siger fødevareminister Mogens Jensen.

»Vi politikere skal sørge for, at danskernes vilje til at spise mere bæredygtigt bliver fulgt op af bedre oplysning om bæredygtig mad og måltider. Denne opgave vil jeg som fødevareministeren tage på mig«, lover Mogens Jensen.  

Fødevarestyrelsen er derfor allerede nu i gang med at udarbejde en større oplysningsindsats, der skal gøre det lettere for os at spise bæredygtigt.

»Folkeoplysning på fødevareområdet er afgørende for, at man som forbruger kan træffe bæredygtige valg. Jeg taler her om folkeoplysning i bredeste forstand i form af bedre information og muligheder for lave og spise mere bæredygtige måltider. Hele den danske madkultur skal have et grønt løft«, siger Mogens Jensen.

World Food Summit i København
De positive intentioner hos forbrugerne glæder fødevareministeren, som torsdag åbner World Food Summit 2019 i København. World Food Summit er et todages topmøde med deltagere fra mere end 30 lande.

Her skal blandt andet ministre, topembedsmænd, virksomhedsledere, eksperter og ngo’er diskutere, hvad der skal til for at ændre fødevareproduktion og- forbrug, så det bliver markant mindre belastende for klima og miljø. En af udfordringerne er de barrierer forbrugerne står overfor, når de skal vælge varer og ændre vaner.

World Food Summit, der blev skubbet i gang af tidligere fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er blevet kritiseret for at være et prestigeprojekt, som mere fungerer som et PR-stunt til gavn for den danske fødevareindustri og eksporten af blandt andet svinekød.