Minister: Drop sprøjtegiften i haven

I en ny kampagne opfordrer Miljø- og Fødevareministeriet haveejerne til at droppe brugen af kemiske sprøjtegifte i haven. Foto: Colourbox

Miljø- og Fødevareministeriet er klar med ny kampagne målrettet haveejere: Drop pesticiderne af hensyn til miljø og grundvand.

Kun få uger før folketingsvalget slår miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen nye toner an.

I en ny kampagne melder ministeriet klart ud med en utvetydig opfordring til alle danske haveejere om at droppe de kemiske sprøjtegifte for i stedet at give hakkejernet en renæssance.

»Minister: »Gør hakkejernet til din bedste have-ven«, lyder overskriften på den seneste i strømmen af pressemeddelelser fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Påsken står for døren, og mange bruger fridagene i haven til at fjerne ukrudt i bede og mellem fliser. Men i stedet for Roundup og andre let tilgængelige kemiske vidundermidler giver Miljø- og Fødevareministeriet nu gode råd til, hvordan du bekæmper ukrudt og »får en dejlig grøn have uden brug af pesticider«.

– I Danmark bor vi ovenpå vores drikkevand, og du kan hjælpe med at sikre rent vand i hanen ved at fravælge pesticider i haven, så grib skuffejernet, hakkejernet, eller et af de andre miljøvenlige «våben«, hvis du skal ud og bekæmpe ukrudt i helligdagene, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Forbud på vej
Kampagnen Sammen gør vi haven grøn skal gøre det let for haveejere at vælge miljøvenlige alternativer til pesticider. Samtidig oplyser den om om, at hvis man alligevel vælger at sprøjte, så er de såkaldte klar-til-brug midler den bedste løsning.

Ellemann henviser til, at det kun er rimeligt, at de private haveejere indstiller sprøjtningen, fordi regeringen også »stiller mange krav til landbruget«

»Regeringen stiller  mange krav til landbruget om at begrænse brugen af pesticider, for eksempel skal det nu være slut med at sprøjte i områder tæt ved drikkevandsboringer. Men haveejerne kan også yde deres bidrag ved at vælge grønne løsninger, som både er gode for vores dyrebare drikkevand og for livet i haven«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Havekampagnen er en opfølgning på Pesticidstrategi 2017-2021, som regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti står bag.

Tillægsaftalen til strategien fra januar rummer også et forbud mod salg af en række koncentrerede pesticider til brug i private haver, som træder i kraft fra 1. juli 2020.

FAKTA: Det kan du gøre i stedet for at sprøjte:

  • Brug en fugerenser mellem fliser og sten
  • Fej fliser og belægning, så nye planter ikke spirer frem
  • Lug ukrudt med hakkejern eller skuffejern
  • Læg et lag sand på fliserne mod alger, og fej det af et par dage senere
  • Hold græsset i god vækst med næring og lys, så mosset konkurreres væk. Dvs. giv gødning og beskær lave grene.
  • Fjern mos med en rive eller en motoriseret mosfjerner.
  • Giv gode forhold til nyttedyr, så de holder skadedyr nede og hjælper med bestøvning. Lad gamle stubbe og brændestabler stå til insekter og sæt redekasser op til fuglene.
  • Fjern syge og angrebne grene og blade.
  • Vælg robuste plantesorter og brug fx insektnet.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet