Luna på ti var den eneste på skolen i Vonge, der strejkede for klimaet

Mens hundrede tusinder, måske millioner af skolebørn og unge verden over i dag strejkede for klimaet, var Luna den eneste på sin skole i Vonge. Privatfoto

10-årig skolepige i 4. klasse strejkede for klimaet. Helt alene. I tre kvarter stod hun med sit skilt i skolegården i Øster Nykirke Skole i Vonge. En af drengene synes, jeg var skør, fortæller Luna.

KLIMA – »Pas på min jord« står der med store bogstaver på skiltet, hvorpå Luna også har malet en trist jordklode med mundvige, der vender nedad.

»Jeg synes, det er vigtigt at være med. Vi behandler ikke Jorden ordenligt og er ved at ødelægge den. Hvis Jorden ikke var her, så var vi her heller ikke«.

Sådan sagde Luna, da jeg for fire måneder siden mødte hende og hendes mor til klimamarch i Aarhus. Dengang var hun 9 og gik i 3. klasse i Øster Nykirke Skole i Vonge, der ligger i nærheden af Give og Tørring i Midtjylland.

Siden da er hun blevet ti og går nu i 4. klasse. Og hun synes ikke, klimaet er blevet mindre vigtigt siden da. Derfor besluttede hun sig for at strejke i dag fredag, hvor millioner af unge verden over gør det samme for at råbe politikerne op, før FN i næste uge holder topmøde i New York, hvor den globale klimakrise er et af de punkter, verdens ledere skal diskutere.

Stod med skiltet i skolegården
Men trods omfattende demonstrationer verden over, var Luna helt alene om at kæmpe for klimaet, da hun fredag gennemførte sin klimastrejke

»Det føltes lidt ensomt. Jeg stod med mit skilt i tre kvarter i skolegården, og nogle af de andre syntes, det var underligt. En af drengene, der kom forbi, sagde, jeg var skør«, fortæller hun.

Hvad sagde du så til ham?

»Jeg svarede ham bare: Det kan du da godt synes«.

Var der ingen, der syntes, du var sej?

»Nej, men til sidst kom pedellen og sagde, at næste gang ville han også deltage, og der var også to, der tog billeder af mig, blandt andet skolelederen«, fortæller Luna, der tror på, at vi kan redde verden fra klimakrisen, hvis blot vi er mange nok, der sammen gør en indsats.

Og så gør det ikke noget, at enkelte måske synes, man er skør pige. Det må de da selv om. Måske er det dem, der er de virkelig skøre.