Greta Thunberg taler ved klimamarchen i København

Greta Thunberg, 16-årig klimaaktivist fra Sverige, skal tale ved Folkets Klimamarch i København 25. maj. Foto: EU-Parlamentet

16-årig svensk skolepige er sin generations vigtigste stemme i kampen mod klimakaos og inspirerer børn og unge over hele verden til at kæmpe for en grøn fremtid. 25. maj er hun hovedtaler ved Folkets Klimamarch i København.

16-årige Greta Thunberg indledte sine ensomme skolestrejker for klimaet foran det svenske parlament sidste år. Men dag for dag har hendes budskaber fundet vej ud til flere og flere.

Ved klimatopmødet i Polen sidste år talte hun for første gang dunder til verdens politiske topledere. Siden har hun hilst på paven i Rom, som opfordrede hende til at fortsætte, talt for en stor forsamling af EU-parlamentarikere, og senest afleverede hun i påskedagene sit budskab i det britiske parlament og deltog i de omfattende klimaaktioner, der blokerede centrale dele af London.

Hendes ord er klare og kontante, og hun lægger ikke fingrene imellem. Hendes budskaber vækker genklang hos en hel generation af unge, der ikke forstår, hvorfor de voksne ikke handler på en så potentiel ødelæggende klimakrise, som blot forværres uge for uge, uden at nogen trækker i nødbremsen.

LÆS OGSÅ: Greta Thunbergs tale ved klimatopmødet i Polen

Nu kommer Greta Thunberg for første gang til Danmark for at tale ved Folkets Klimamarch 25. maj lige før valget til EU-Parlamentet. Hun er er inviteret på til Danmark af dagbladet Politiken.

»Det er en kæmpe ære at være med til at præsentere Greta Thunberg, når hun for første gang skal tale i Danmark. Hun er et ikon for en generation, der kræver handling i klimakampen. Hun har sin helt egen kompromisløse tilgang, der viser vejen frem. Ingen kan lukke ørerne for det, hun siger«, siger Politikens chefredaktør, Christian Jensen.

Ventes at samle titusinder af mennesker

Folkets Klimamarch ventes at samle titusinder af demonstrerende i en lang række danske byer. Ved den seneste store klimamarch i september deltog alene i København 15.000 mennesker.

»Allerede før vi fik nyheden om, at Greta Thunberg ville tale, regnede vi med, at der ville komme flere end sidste år. Men nu er vi da helt sikre«, siger en af arrangørerne af Folkets Klimamarch, Jeppe Høstgaard Poulsen, til Politiken.

»Hun er nok den mest betydningsfulde unge stemme i dag, og jeg tror, hun især vil tiltrække mange unge deltagere. Så det er virkelig en milepæl, at hun kommer«, siger han.