Greta Thunberg: I skal lytte til os og stemme for en grøn fremtid

Greta Thunberg er på mindre end et år blevet sin generations vigtigste stemme i kampen mod de globale klimaforandringer. Foto: EU-Parlamentet

I en tale til EU-Parlamentets Miljøudvalg opfordrede Greta Thunberg til »permanente og hidtil usete forandringer i alle dele af samfundet« for at bekæmpe ødelæggelsen af klima og økosystemer.

Verdens førende klimaaktivist, den kun 16-årige svenske skolepige, Greta Thunberg, der har mobiliseret i titusindvis af skolebørn og unge studerende til verdensomspændende skolestrejker for klimaet, talte tirsdag til medlemmerne af EU-Parlamentets miljøudvalg.

I sin tale opfordrede Greta Thunberg til »permanente og hidtil usete forandringer i alle dele af samfundet« for at bekæmpe ødelæggelsen af klima og økosystemer. Det vil indebære en reduktion af CO2-udledningen på mindst 50% inden for ti år, sagde hun.

Hun opfordrede parlamentets medlemmer og ledere til at forene sig og støtte op om videnskaben, sætte deres forskellige holdninger til side og og i stedet fokusere på at for at føre klimapolitik, for

»Hvad vi gør nu kan snart ikke længere fortrydes. Fremtiden – såvel som alt det, vi allerede har gjort  – er bogstaveligt talt i jeres hænder nu«, sagde hun.

I skal stemme for os, for jeres børn og børnebørn

Greta Thunberg mindede alle europæere om det kommende valg til Europa-Parlamentet og sagde:

»I stemmer om fremtidens levevilkår for hele menneskeheden«.

»De børn, der vil blive ramt mest, går nu gaden for at blive hørt: »I skal lytte til os – os, der ikke kan stemme. I skal stemme for os, for jeres børn og børnebørn«, opfordrede Greta Thunberg, der på et år er blevet sin generations vigtigste stemme.

Parlamentsmedlemmerne gav udtryk for deres tilfredshed med Thunbergs vedholdende engagement og understregede, at de fortsætter deres arbejde med at lovgive om renere energi, cirkulær økonomi, mere retfærdig beskatning af luftfart og andre miljøpolitikker, samtidig med at de erkendte, at det skal gøres meget hurtigere. Nogle påpegede at, stemmealderen bør sættes ned til  16 år i EU.

Om morgenen mødtes Greta Thunberg med Parlamentets præsident Tajani til et fælles pressemøde.