Flertal af kandidater til EU-valg vil kræve mere klima-handling

Nikolaj Villumsen er spidskandidat for Enhedslisten, der for første gang stiller op som selvstændigt parti til det kommende valg til EU-Parlamentet.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener ikke, at EU skal øge klimaindsatsen. Det må være op til de enkelte lande, mener Liberal Alliance.

(rettet version) Otte ud af ti danske spidskandidater søndagens valg til Europa-Parlamentet er utilfredse og vil have EU til skrue op for ambitionerne og styrke klimaindsatsen.

EU har et mål om at nedbringe udledningen af klimagasser med 40 procent i 2030 set i forhold til 1990, men de mål er ikke ambitiøse nok, viser en rundspørge, som DR Nyheder foretaget blandt de kandidater, som stiller op til Europa-Parlamentet.

Otte af ti spidskandidater, som DR har spurgt, vil skrue målet op til mindst 55 procent i 2030. Morten Helveg fra de radikale vil op på 65 procent.

»Som det er nu, har vi mere end svært ved at leve op til Parisaftalen. Derfor er vi nødt til at hæve ambitionerne og øge tempoet« siger han til DR.

SF lancerer i dag en ny klimaplan, der vil skrue Danmarks nationale målsætning op til 70 procent. Dermed ligger SF på linje med både Enhedslisten og Alternativet, som vil bringe Danmark i spidsen af de lande, der gør mest for at afværge den truende klimakrise.