Den grønne omstilling rykker ind i Finansministeriet

Blandt unge er mere end hver fjerde ’meget bekymret’ eller ’bekymret’ for klimaforandringerne, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA. Foto: Gustav Bech

Med grønne regnemodeller vil Socialdemokratiet have Finansministeriet til at beregne klimamæssige konsekvenser af al politik. Det er virkelig lovende, siger Greenpeace.

Miljø og klima skal fremover tænkes ind i alle politikområder og store beslutninger, og det gælder ikke mindst de økonomiske.

Det skriver Dagbladet Information.

Det er Socialdemokratiet, som i et nyt udspil foreslår, at miljø og klimahensyn skal indgå i Finansministeriets regnemodeller, hvis flertallet i Folketinget efter valget 5. juni tipper til fordel for den grønne opposition, som omfatter de radikale, Alternativet, SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet.

Dan Jørgensen: Helt nødvndigt
»Det er helt nødvendigt, at vi ændrer hele den måde, vi laver miljø- og klimapolitik på. Det grønne skal gennemsyre alle politikområder«, siger Dan Jørgensen (S) til avisen.

Professor i klima og økonomi, Kirsten Halsnæs fra DTU, kalder det »en fantastisk god ide« at indføre grønne regnemodeller i Finansministeriet.

»Det ligger direkte til højrebenet, at man gør det. Det burde have været implementeret for længe siden«, siger hun til Information.

Klimakrisen ændrer alle forudsætningr
»Det er virkelig lovende, at Socialdemokratiet nu varsler et opgør med en måde at regne på, som tiden simpelthen er løbet fra. Klimaforandringer ændrer på alle forudsætninger, idet vi slet og ret skal føre politik på en måde, så der overhovedet er en fremtid at leve i«, siger Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk leder i Greenpeace.

»En ny parole er, at al politik er klimapolitik, og alle relevante udspil eller enhver finanslov bør som en naturlighed måles på, om man understøtter eller modarbejder den grønne omstilling«, foreslår han.

»Det er kendetegnende for klimakrisen, at den kun bliver dyrere og dyrere at afværge, så hvis man bliver ved med at føre politik med klap for det ene øje, vil regningen pludselig have vokset sig kolossal, og opgaven blive mere eller mindre umulig«, siger Jens Mattias Clausen.