Staten køber fire elefanter, så de kan komme på pension

den nye aftale er det sikret, at de sidste danske cirkuselefanter kan blive i Danmark resten af deres dage. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Fødevareminister Mogens Jensen er blevet enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om at købe fire pensionerede cirkuselefanter. Pris: 11 mio. kroner.

VILDE DYR – Fødevareminister Mogens Jensen er blevet enig med Cirkus Arena og Cirkus Trapez om et køb af fire pensionerede cirkuselefanter. Prisen er på i alt 11 mio. kroner. Det er yderligere en mio. kroner pr. elefant i kompensation for opstaldningsudgifter i forhold til statens første tilbud på syv mio. kroner. 

»Vi er kommet frem til en rigtig fornuftig løsning, så elefanterne kan få det bedre. Vilde dyr hører ikke til i hverken en stald eller en manege, og når Folketinget åbner, vil jeg fremsætte forslag om ny dyrevelfærdslov, så vi endelig får forbudt vilde dyr i cirkus«, siger Mogens Jensen.

»Det er gået hurtigt med at finde en løsning, og det har været muligt på grund af godt samarbejde både med elefanternes ejere, med Dyrenes Beskyttelse og med Folketingets andre partier. Det vil jeg gerne takke for«, siger ministeren.

Alle Folketingets partier står bag aftalen.

Dyrenes Beskyttelse skal sikre velfærden
Elefanterne forbliver foreløbigt, hvor de er, mens Miljø- og Fødevareministeriet finder en god aftager. Som en del af løsningen vil Dyrenes Beskyttelse hjælpe med at sikre dyrenes velfærd i denne periode, oplyser ministeriet.

»I Dyrenes Beskyttelse er vi glade for at kunne være med til at få aftalen på plads og samtidig sikre velfærden for Ramboline, Lara, Djunga og Jenny i overgangsperioden, indtil deres otium står klar til at tage imod dem«, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Miljø- og Fødevareministeriet vil nu igangsætte en ansøgningsproces, hvor alle interesserede kan ansøge om at overtage elefanter vederlagsfrit fra staten. Det er kun zoologiske haver og andre slags dyreparker, der kan søge, da man skal have lov til at holde elefanter. Det gives ikke til private.

Ked af at skulle sige farvel
Direktør for Cirkus Arena, Benny Berdino, er ked af at skulle sige farvel til de tre elefanter.

»Men jeg glæder mig samtidig over, at de nu kan trække sig tilbage fra arbejdslivet og nyde et velfortjent otium«, siger han.

Ansøgninger vil blive evalueret, og elefanterne vil blive overdraget til den aftager, der kan tilbyde det højeste niveau af dyrevelfærd for elefanterne. Ministeren fremsætter efter Folketingets åbning lovforslag om forbud mod vilde dyr i cirkus.