SF: Forbyd masseopsendelse af balloner

Marianne Bigum er civilingeniør, ph.d. og folketingskandidat for SF. Hun er med i vores grønne debatpanel her på Jordbrug.dk, hvor politikere og enkeltpersoner frem til folketingsvalget 5. juni debatterer klima, natur, miljø og grøn omstilling.

Balloner er nummer 9 på listen over typisk plastikaffald på strandene. Men vi kan faktisk forbyde de forurenende masseopsendelser af tusindvis af balloner.

Af Marianne Bigum,
folketingskandidat for SF

DEBAT – Naturen skal ikke svines til med plastikballoner – heller ikke når der holdes fest. Til mange begivenheder i Danmark sendes en masse balloner op i luften for at give et event lidt kulør. Farvefuldt er det, men det er ikke uproblematisk.

Vi har alle set billederne af dyr med plastik i maverne, eller dyr som er viklet ind i plastik, og EU har i en undersøgelse vist at balloner (og ballonpinde) er nummer 9 på listen over typisk plastikaffald på strandene.

Desværre kunne man i EU ikke blive enige om reelt at gøre noget ved det, men har overladt det til medlemsstaterne at »træffer foranstaltninger til at oplyse forbrugerne og fremme ansvarlig forbrugeradfærd med henblik på at reducere henkastet affald fra produkter«.

Det må vi jo så gøre.

ET nemt forslag
Og her er et nemt forslag, der er lige til at gå til, nemlig forbud mod masseopsendelse af balloner. Når der sker masseopsendelse af balloner i Danmark, snakker vi ikke om en lille smule men om op til 30.000 balloner ad gangen! Alt sammen plastikaffald, som ender direkte i naturen bagefter.

Når man sender så mange balloner op skal man have myndighedstilladelse. Problemet er bare at denne tilladelse udelukkende tager stilling til sikkerhed for flytrafik og lignende, ikke miljøet og dyrelivet.

Men det kan jo ikke være rigtig, at man som borger af myndighederne på den ene side bliver bedt om at sortere sit affald og får bøder for at smide sit affald i naturen, alt imens at myndighederne med den anden hånd giver tilladelse til, at virksomheder og foreninger sender tusindvis af plastikballoner direkte op i luften, hvorefter det med garanti ender i naturen.

Fanø og Varde har indført forbud
Der findes allerede i dag kommuner eksempelvis Fanø og Varde, som har lokale forbud mod denne praksis, men balloner kender ikke til kommunegrænser, og den type svineri, bør slet ikke skulle kunne tillades og derfor skal være et nationalt forbud mod masseopsendelse af balloner.

Dette er ikke et forbud mod balloner. Og forslaget har heller ikke som formål at flå balloner ud af hænderne på børn og andre barnlige sjæle. Dette er udelukkende et forslag mod, at vi stopper det massive svineri det er, når virksomheder og foreninger sender balloner direkte op i luften til deres arrangementer.