Klimatosserne vandt folketingsvalget

Blandt unge er mere end hver fjerde ’meget bekymret’ eller ’bekymret’ for klimaforandringerne, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA. Foto: Gustav Bech

Historisk nederlag til Dansk Folkeparti, som blev mere end halveret. Stor fremgang til de radikale og SF, lille tilbagegang for Enhedslisten og Alternativet.

De klimavenlige partier vandt i dag folketingsvalget med stor fremgang til SF og de radikale, mens Enhedslisten og Alternativet indkasserede en lille tilbagegang. Sammen med Socialdemokratiet kan de tre partier præstere et flertal med 91 mandater. Hertil kommer Alternativets fem grønne mandater.

»Vi har haft en historisk grøn valgkamp, og nu ser det også ud til, at vi får historiens mest klimavenlige folketing. For flere af de partier, der ser ud til at få afgørende indflydelse, har fællesnævneren været et stærkt fokus på den grønne omstilling, og arbejdshandskerne skal på med det samme, når forhandlingerne om en ny regering skal i gang«, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk leder i Greenpeace.

»Valget har været et klimavalg, hvor ønsket om et grønnere Danmark ifølge målinger kun er blevet større undervejs. Det store fokus på klimaet har blandt andet også ført til en række hævede målsætninger, som flere partier har lagt frem i slutspurten, og med det her resultat er det tydeligt, at vælgerne også har taget den grønne dagsorden med ind i stemmeboksen«, siger han.

Trods forvirring om Lars Løkkes forskellige udmeldinger, står Venstre til stor fremgang. Også de konservative går frem på bekostning af Liberal Alliance, som fik et katastrofalt dårligt valg.