Ikke alle fugleunger på jorden er i nød

Småfugleunger er den dyreunge, som Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik flest henvendelser om sidste år. Men omkring halvdelen var slet ikke nødlidende, selv om de sad på jorden. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Telefonerne gløder hos Dyrenes Beskyttelse. Mange tror, at fugleunger er i nød, hvis de opholder sig på jorden. Men det er langt fra altid tilfældet. Lærkeunger vokser fx op på jorden.

Mange mennesker frygter, at fugleungerne er i nød, når de opholder sig på jorden. Men det er langt fra altid tilfældet, siger Dyrenes Beskyttelse, som sidste år fik 2.450 henvendelser om små fugleunger.

»Jorden er selvfølgelig et farligt sted for fugleunger – men ikke så farligt som en rede, der er opdaget. I nogle scenarier kan fugleforældre afgive et bestemt kald, som beordrer ungerne til at forlade reden. Og fugleforældrene kan sagtens passe deres unger, når de er på jorden«, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Det sker ofte, at henvendelserne drejer sig om fugleunger, der slet ikke er i nød. Af de 2.450 henvendelser om småfugleunger, var 50 procent formentlig ikke i nød.

Jeg ved en lærkerede…

Det gælder fx lærkeunger, som vokser op på jorden, da deres rede befinder sig dér. Også andre fugleunger kan være hoppet ned på jorden, fordi et rovdyr opdagede deres rede.

Fugleunger, der er nøgne eller endnu ikke har fjer på det meste af kroppen, burde dog aldrig opholde sig på jorden. Her bør man hjælpe ungen op til dens rede igen, men kun hvis man er sikker på, hvilken rede fugleungen kommer fra, lyder rådet fra Dyrenes Beskyttelse.

»Fugleunger, som endnu ikke er dækket med fjer, har meget dårlige overlevelseschancer, hvis ikke de kan hjælpes tilbage i deres egen rede«, siger Michael Carlsen.

»De fugleunger, der godt kan opholde sig på jorden, har ofte en kort eller næsten usynlig hale og en fjerdragt, der kan se noget pjusket ud. Deres fjerdragt er stadig ved at udvikle sig, hvilket kan få dem til at fremstå pjuskede og stakkels. Men hvis de har fjer, selv pjuskede fjer, og opholder sig på jorden, er de formentlig ikke i nød«, forklarer han.

Står man til gengæld i en situation, hvor fugleungen har skader eller tydeligt er svækket, kan man ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og få rådgivning til, hvordan situationen skal håndteres.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man altid ringer før, man selv håndterer fugleungen, da rådet i mange tilfælde vil være, at det er bedst for fugleungen at forblive, hvor den er.