Greta Thunberg: Vi skal gøre det, der synes umuligt for at undgå klimakatastrofen

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg taler ved Goldene Kamera in Berlin. Foto: Screendump fra videoklip

DOKUMENTATION – Vi skal gøre det, der forekommer umuligt for at undgå et katastrofalt sammenbrud i klimasystemet, sagde Greta Thunberg, da hun fredag talte ved Goldene Kamera – et tv-transmiteret show i Berlin.

Vi bringer nedenfor Gretas tale i dansk oversættelse ved Ulla Skovsbøl:

Af Greta Thunberg, klimaaktivist

Jeg dedikerer denne pris til de mennesker, der kæmper for at beskytte Hambach Forest. Og til aktivister overalt, som kæmper for at holde de fossile brændstoffer i undergrunden.

Vi lever i en underlig verden, hvor al videnskab fortæller os, at vi kun er cirka 11 år fra at sætte en irreversibel kædereaktion i gang, som er helt uden for menneskelig kontrol, og som formentlig vil være enden på ​vores civilisation som vi kender den.

Vi lever i en underlig verden, hvor børn må give afkald på deres egen uddannelse for at protestere mod ødelæggelsen af ​​deres fremtid.

Hvor de mennesker, der har bidraget mindst til denne krise, er dem, der bliver mest påvirket.

Hvor politikere siger, at det er for dyrt at redde verden, mens de bruger trillioner af euro til subsidiering af fossile brændstoffer.

Vi lever i en underlig verden, hvor ingen tør at se ud over vores nuværende politiske systemer, selv om det står klart, at de svar, vi søger, ikke findes i dagens politik.

Hvor nogle mennesker synes at være mere bekymrede over nogle børns skolefravær end over menneskehedens fremtid. Hvor enhver kan vælge sin egen virkelighed og købe sin egen sandhed.

Hvor vores overlevelse afhænger af et lille, hurtigt svindende kulstofbudget, som næppe nogen ved eksisterer.

Vi lever i en underlig verden. Hvor vi tror, ​​kan vi købe eller bygge os ud af en krise, der er skabt ved at købe og bygge ting.

Hvor en fodboldkamp eller en filmpremiere får mere medieopmærksomhed end den største krise, menneskeheden nogensinde har stået overfor.

Hvor berømtheder, film- og popstjerner, der er gået i brechen mod alle mulige uretfærdigheder, ikke vil gøre det for vores miljø og for klimaretfærdighed, fordi det ville komme i konflikt med deres ret til at flyve verden rundt for at besøge deres yndlingsrestauranter, -strande og -yogaretreats.

At undgå et katastrofalt sammenbrud i klimasystemet er at gøre det, der forekommer umuligt. Og det er, hvad vi skal gøre.

Men her er sandheden: Vi kan ikke gøre det uden jer, som er publikum her i aften. Folk ser jer berømtheder som guder. I påvirker milliarder mennesker. Vi har brug for jer.

I kan bruge jeres stemme til at øge bevidstheden om denne globale krise. I kan hjælpe med at gøre enkeltpersoner til bevægelser. I kan hjælpe os med at vække vores ledere – og lade dem vide, at vores hus brænder.

Vi lever i en underlig verden. Men det er den verden, min generation har fået overdraget. Det er den eneste verden, vi har.

Vi står nu ved en korsvej i historien. Vi begår fejl, men de er endnu ikke definitive. Vi kan stadig rette op på det.

Det er op til os.