Game of Thrones har skabt modehunde

Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. Men mange ejere ender med at aflevere dem på internat, melder Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse Download Slædehunde er blevet moderne, særligt på grund af TV-serien Game of Thrones. Men mange ejere ender med at aflevere dem på internat, melder Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Den blåøjede Siberian Husky fra Game of Thrones er blevet populær, men racen er ikke en hyggelig sofahund. Det mærker Dyrenes Beskyttelse, som modtager flere og flere af de misforståede modehunde på internaterne.

Slædehunderacen Siberian Husky er blevet en modehund på grund af HBO-serien Game of Thrones, som i dag har premiere på 8. sæson. Med i serien er de såkaldte forhistoriske direwolves, der er store udgaver af nutidens ulve og arktiske hunde. Og det har fået fans i hele verden til at anskaffe sig de pelsede slædehunderacer – desværre ikke uden problemer.

»Især Siberian Husky er blevet en voldsomt populær race på grund af serien, hvor hvalpene med høj nuttethedsfaktor er med. Men de bliver ikke ved med at være små nuttede uldtotter, og det giver problemer, fordi folk ofte ikke kan passe dem, og derfor får vi flere og flere af den type hunde leveret ind på vores internater«, fortæller Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Fra 2013 til 2017 er antallet af Siberian Husky og blandinger af racen på Dyrenes Beskyttelses internater steget fra 5 hunde om året til 25. Og allerede i løbet af de første 3 måneder af 2019 har internaterne modtaget 15 hunde af den populære race, der oprindeligt er fra Sibirien og ofte har karakteristiske blå øjne.

Problem i hele Europa

Problemet er ikke kun stort i Danmark men også på europæisk plan, hvor de populære hunde fylder internaterne rundt om i Europa, fortæller Jens Jokumsen, som følger med i udviklingen via paraplyorganisationen for dyreværnsorganisationer, Eurogroup of Animals.

»I nogle lande bliver de dumpet i skove og på rastepladser, men her i landet ender de på vores internater«, siger familiedyrschefen fra Dyrenes Beskyttelse.

Han er bekymret over, at udviklingen, hvor alt for mange anskaffer sig slædehunde uden at skele til dyrenes behov, og hvad hundene egentlig er avlet til.

Udfordringen med de umiddelbart sødt udseende slædehundetyper er, at de kræver enormt meget aktivitet og motion sammenlignet med almindelige familiehunde. Da de både er stærke og energiske, skal de løbe omkring 20 kilometer om dagen – gerne spændt for en slæde eller en vogn – og de skal aktiveres mentalt for ikke at kede sig.

Samtidig har de det bedst i flok sammen med andre hunde, da de er avlet til at løbe sammen i hundespand, og de vil helst være udenfor pga. den tykke pels.

»Det er en aktiv hund, som har brug for plads og motion og ejere, som kan træne med den. Det går ikke at have sådan en hund i en lille lejlighed på 4. sal, for den egner sig ikke til at ligge i sofaen. Det giver hurtigt problemer, når hunden måske er understimuleret og bliver frustreret og derved reagerer negativt og begynder at gø eller hyle og ødelægge eller gnave ting i stykker. Og så ønsker mange at komme af med den, fordi man ikke lige havde tænkt over hvilken hund, man havde anskaffet sig«, siger Jens Jokumsen.

Han understreger, at Siberian Husky og lignende polarhunde ikke er begynderhunde.

Derfor er det heller ikke let for internaterne at afsætte de mange slædehunde, som kommer ind, når de begynder at give uerfarne ejere problemer.

»Det kræver omtanke at adoptere sådan en hund, så det kan tage lidt ekstra tid. Det lykkes os at få dem formidlet, men det er ikke ubetinget let, fordi det skal være den aktive familie eller en ejer, der har erfaring med hunderacen«, siger Jens Jokumsen.

Unge laver fejlkøb

De mange fejlkøb sker ofte, når især unge mennesker anskaffer sig billige hvalpe som impulskøb, som de henter hos en uansvarlig hundehandler på en parkeringsplads eller et andet offentligt sted uden at sætte sig nærmere ind i hundens baggrund, behov og sundhed.

Hvalpenes oprindelse kan vise sig at være fra yderst kritisable hvalpefabrikker i udlandet og transporteret ulovligt til Danmark, forklarer Jens Jokumsen og understreger, at de fleste danske opdrættere er ansvarlige og stiller krav til nye ejere, når de sælger deres hvalpe af slædehunderacer.

»Det er ofte uerfarne førstegangskøbere og unge par, som falder for den her type hund, fordi den ser flot ud og er med i en populær serie. På samme måde, som da Paris Hilton havde en Chihuahua i tasken, og den lille hunderace blev meget populær blandt unge piger. Og da dalmatinerne blev voldsomt populære efter filmen om 101 dalmatinere«, siger Jens Jokumsen.

Den store hype omkring polarhunde har da også fået Game of Thrones skuespiller Peter Dinklage, der spiller Tyrion Lannister, til offentligt at bede seriens fans om at stoppe med at købe huskyer, fordi mange af hundene bliver opgivet og efterladt.

»Hvis I vil have en hund ind i jeres familie, så sørg for, at I er forberedt«, siger han ifølge engelske BBC.

Fakta om Siberian Husky

  • Racen er verdens hurtigste slædehund.
  • En Siberian Husky er en aktiv og udadvendt hund med et stort behov for at løbe og bevæge sig. Den er venlig og social, men det er ikke en nem race at være ejer af, da den fungerer bedst i flok og gerne udendørs i en stor løbegård med højt hegn.
  • Den er reserveret og kan ligefrem udvikle skyhed, hvis den ikke tidligt får mange oplevelser og kontakt med mennesker og andre hunde.
  • En Siberian Husky er meget jagtivrig og har en uimodståelig trang til at løbe og strejfe, så den kan sjældent gå løs uden snor.

Kilde: www.købhund.dk