Regeringens støttepartier vil udfase brugen af spiselige afgrøder som korn, rapsolie og sukker til at fremstille biobrændstof. Efter 2020 skal biobrændstof udelukkende fremstilles af affaldsprodukter.
BIOBRÆNDSTOF – Regeringens støttepartier kræver, at første generation af biobrændsel til biler bliver udfaset, fordi det fremstilles af afgrøder, som kan spises. Efter 2020 skal biobrændsel udelukkende fremstilles af affaldsprodukter som fx svinefedt eller andre affaldsprodukter, skriver DR.
Sådan lyder kravet til regeringen fra alle dens støttepartier, der vil lade bilisterne betale regningen.
»Vi skal ikke producere noget, der ellers kunne være fødevarer, bare for at lave biobrændsel ud af det. Første generation af biobrændsel er spild af ressourcer«, siger Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist til DR.
Landbrugsafgrøder som rapsolie, korn og sukker bruges stadig i stor stil i vores biobrændstof herhjemme.
LÆS OGSÅ: Amsterdam forbyder fossil-biler fra 2030
Vi skal fokusere på CO2-effekten
Ifølge SF er der ikke nogen vej uden om de radikale ændringer. Partiet ønsker grundlæggende at forandre hele synet på de biobrændstoffer, vi blander i benzin og diesel.
»Vi går ind i en fremtid, hvor vi skal tænke meget over, hvad vi bruger Jordens ressourcer til, og det bliver altså ikke til at hælde i benzin og diesel , siger SF’s klimaordfører Signe Munk.
»Vi skal ikke fokusere på en bestemt teknologi, men simpelthen på det, der har den bedste CO2-effekt, så vi får vendt tankegangen. Det skal ikke handle om et bestemt biobrændstof, men om hvor meget CO2-udledning, vi kan skære fra. Og der er mange teknologier på vej«, siger hun til DR.
I Danmark udgør biobrændstof 5,75 procent af benzin og diesel til landtransport, og i 2020 kan denne andel vokse til 10 procent.
Rapsolie er i dag den væsentligste råvare og udgør mere end 60 procent. Herefter kommer korn og sukker, der samlet udgør næsten 30 procent.
Kilder: DR Nyheder, Energistyrelsen og Drivkraft Danmark