Amsterdam forbyder fossil-biler fra 2030

Efter 2030 skal det være slut med at køre i benzin- og dieselbiler i Amsterdam. Selv om mange hopper på cyklen eller benytter vandvejen, er luftforureningen fra de mange biler en voldsom belastning. Foto: Gustav Bech

Bystyret vil opstille 23.000 ladestationer og håber, at hver tredje bil vil være en elbil i løbet af 10 år.

Det skal være slut med luftforurening fra benzin- og dieselbiler i Amsterdam. Bystyret i den hollandske hovedstad har sat en deadline til 2030, hvorefter det bliver forbudt at køre i Amsterdam i en bil med forbrændingsmotor.

Det oplyser den britiske avis The Guardian.

De hollandske myndigheder mener, at den nuværende luftforurening forkorter indbyggernes levetid med op mod et år.

»Forurening er en stille dræber og er en af de største sundhedsfarer i Amsterdam«, siger Sharon Dijksma, der er medlem af Amsterdams Byråd til avisen.

Vil opstille 23.000 ladestationer

Amsterdam vil have indbyggerne til at skifte til el- og brintbiler, der ikke ikke forurener luften. Det skal ske ved blandt andet at tilbyde langt flere ladestationer end i dag overalt i byen.

Bystyret regner med at opstille 23.000 ladestationer i Amsterdam og håber, at hver tredje bil i 2030 vil være en elbil.

Allerede næste år vil dieselbiler, der er mere end 15 år gamle, blive forbudt inden for A10-ringvejen, der løber rundt om Amsterdam. Og fra 2022 må der heller ikke længere køre busser eller jernbanevogne, der udstøder diesel- eller benzinos. Fra 2025 vil det også gælde knallerter og både.