Naboer til store svinefabrikker føler sig magtesløse

Greenpeace har i en ny 27 minutter lang dokumentarfilm undersøgt et område syd for Holbæk med store svinefabrikker. Naboerne til nogle af fabrikkerne har i årevis klaget over symptomer som åndedrætsbesvær, hovedpine, kvalme, diarré og opsvulmede øjne

LANDBRUG – Kvalme, hovedpine, åndedrætsbesvær og diarré. Naboer til store svinefabrikker rundt om i Danmark lever med stærkt ubehagelige symptomer fra de sundhedsskadelige stoffer, der bliver ledt ud fra fabrikkerne.

I en ny dokumentarfilm stiller Greenpeace skarpt på miljø- og sundhedsproblemerne med de store danske svinelandbrug, som ligger som store industrianlæg, hvor der tidligere var landbrugsbygninger og landbrug med langt mindre besætninger.

Danmark er det land i verden, der producerer mest svinekød per indbygger, og det har konsekvenser for danskere, der bor tæt op af svinefabrikker. Det kunne man søndag aften se i TV2 Nyhederne, som nu sætter fokus på mistanke om alvorlige helbredsmæssige problemer ved produktionen.

I en ny 27 minutter lang dokumentarfilm har Greenpeace undersøgt forholdene i et område syd for Holbæk, hvor tidligere næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kjær Knudsen, og hans tre sønner driver ni svinefabrikker.

Borgmester: Ja, selvfølgelig forstår jeg dem
Naboerne til nogle af fabrikkerne har i årevis klaget over symptomer som åndedrætsbesvær, hovedpine, kvalme, diarré og opsvulmede øjne og svælg, og symptomerne er værst, når stanken fra staldene er værst.

De har igennem flere år forsøgt at råbe Holbæk Kommune op, men Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, føler sig magtesløs over for svineproducenters udvidelser af de store svinefabrikker. Og hun forstår godt borgernes frustrationer.

»Ja, selvfølgelig forstår jeg dem. Jeg var selv en af dem, der stemte nej til nogle af de første udvidelser, der kom. For det var på det tidspunkt, vi kunne gøre det. Det kan vi ikke nu«, siger Christina Krzyrosiak Hansen i dokumentarfilmen.

»Jeg føler mig faktisk magtesløs som borgmester. Når det kommer til stykket, kan jeg ikke direkte gøre noget for at stoppe dem«, siger hun om muligheden for at afvise svineproducenters ansøgninger om at udvide produktionen.

Landbrugspakken fratog kommunerne retten til at siger nej
I 2017 kom der i forlængelse af Venstre-regeringens omdiskuterede Landbrugspakke en ændring af Husdyrbrugsloven, der reelt fratog kommunerne retten til at afslå en ansøgning om udvidelse af svinefabrikker ud fra lokale hensyn som fx nabogener eller turisme.

Bente Jørgensen, der bor i landsbyen Tingerup klods op af en stor svinefabrik, føler, at hendes liv bliver ødelagt på grund af generne.

»Lugten er så forfærdelig, at jeg bliver syg af det. Jeg får hovedpine, og mine øjne bliver røde og svulmer op. Jeg føler, at vores liv ødelægges på grund af lugt, støj og støv fra gården«, siger Bente Jørgensen.

Sammen med sin mand har hun i over 20 år boet i et lille hus kun 100 meter fra den industrielle svinefabrik Vandværksgaarden i landsbyen Tingerup.

Professor: Stofferne fra svinefabrikker kan gøre os syge
Professor Torben Sigsgaard, Institut for Miljø- og Arbejdsmedicin, Aarhus Universitet, forsker i konsekvenserne af luftforurening, og han forstår godt, at naboerne føler sig syge.

»Man bliver utilpas, når man bliver udsat for noget, man ikke kan lide at lugte til. Og så får man alle de klassiske ubehags-symptomer, som fx hovedpine, kløe i næse, kløe i øjne, svie i svælget, træthed, og de kommer med det samme.

Professor Torben Sigsgaard siger, det er »rimeligt sikkert«, at stofferne fra staldene giver folk, der bor i nærheden de voldsomme symtomer.

»Det er rimelig sikkert, for det har vi jo set hos landmændene gennem årtier. Når vi intensiverer landbruget, så får vi også flere og flere landmænd, som ikke kan tåle at være i det. Så vi ved det godt inde fra stalden, nu er det så et spørgsmål om, hvordan det er uden for staldene, siger professoren i dokumentaren.

Greenpeace opfordrer til, at myndighederne iværksætter undersøgelser af de helbredsmæssige konsekvenser af at leve tæt på intensiv svineproduktion.

»Det er nødvendigt at rulle dele af Landbrugspakken og Husdyrbrugloven tilbage, så kommunerne igen får ret til selv at bestemme, hvor mange svinefabrikker, der kan ligge hvor«, mener landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace, Kristian Sloth.

Se dokumentarfilmen fra Greenpeace øverst i artiklen eller her.