København klar med mere plantebaseret økologisk mad

I 2020 får GUDP tilført 40 mio. kr. ekstra til projekter, som kan lette fødevarernes klimaaftryk. Det er et resultat af Folketingets aftale om fordeling af Forskningsreserven for 2020. Aftalen giver desuden også 38 mio. kr. til økologiske fødevareprojekter.

Ny, ambitiøs fødevarestrategi med mere plantebaseret kost skal styrke Københavns klimaindsats.

Sundere, mere plantebaseret kost til byens børn, unge og ældre og mindre madspild.

Det er nogle af de pejlemærker, som skal tegne Københavns nye fødevarestrategi og styrke klimaindsatsen i hovedstaden. Fødevarestrategien skal efter planen præsenteres på det store internationale klimatopmøde, C40 Mayors Summit, der holdes i København til efteråret.

»I København har vi allerede styrket madkvaliteten i vores institutioner, så der i dag bliver serveret god, økologisk mad til byens børn, unge og ældre. Nu tager vi næste vigtige skridt, så vi sikrer endnu sundere måltider og samtidig mindsker kommunens madspild og klimaaftryk – for også her skal København gå forrest på den grønne dagsorden«, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Eksperter i nyt Advisory Board
Som led i udviklingen af den nye fødevarestrategi inviterer Københavns Kommune en række eksperter inden for produktion af fødevarer, ernæring og klima til at indgå i et nyt Advisory Board, hvor de skal bidrage med deres faglige input til strategien. Eksperterne mødtes første gang i går, torsdag den 11. april.

»Det er stort for København, at vi i Advisory Boardet nu sætter gang i konkrete drøftelser om, hvordan vi udvikler en sund og klimavenlig fødevarestrategi for København, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde, der er valgt for Alternativet.

»Det har fra start været min mærkesag at fremme plantebaseret mad i kommunen, fordi det, vi spiser, har stor påvirkning på klimaet. Københavns Kommune er i denne sammenhæng en oplagt drivkraft i udviklingen mod en mere bæredygtig hverdag«, siger Alternativets borgmester.

FAKTA: Københavns Kommunens nye fødevarestrategi skal udvikles på tværs af kommunens forvaltninger og i samarbejde med en ekspertgruppe bestående af:

  • Michael Minter fra Concito
  • Kok Christian Puglisi
  • Per Kølster fra Økologisk Landsforening
  • Klinisk diætist Maria Felding
  • Else Molander fra Fødevarestyrelsen
  • Anne Marie Beck fra Københavns Professionshøjskole.

Kilde: Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen