Site icon Jordbrug.dk

Klimaafgift på kød er ikke en straf, dansk kødforbrug har betydning

En klimaafgift er ikke en straf, men et meningsfuldt og ansvarligt middel til at bevæge os i en bæredygtig retning, skriver Jette Rosenkvist. Foto: Colourbox

En afgift på kød er hverken en straf eller ligegyldig i den store sammenhæng, som Jakob Ellemann (V) hævder. Den er derimod et kærkomment signal og en påmindelse til os alle om at handle ansvarligt i fælles interesse.

Af Jette Rosenkvist,
Bukholmvej 43, 6100 Haderslev

DEBAT – Animalske fødevarer er ifølge FN’s Internationale Ressourcepanel én af de to ressourcer, som i globalt perspektiv er allermest miljøbelastende. Panelet anbefaler derfor »en betydelig, global kostændring væk fra animalske produkter«. Harvard- og Oxford-forskere har beregnet, at vestlige landes forbrug af oksekød skal reduceres med 90% for at være bæredygtigt.

Set i lyset af dette skurrer det i ørerne, når miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i P1-Morgen 14. maj udtaler, at det er ligegyldigt, hvor meget kød, vi danskere spiser, grundet vort lave befolkningstal og samtidig kalder en foreslået oksekøds-klimaafgift på 17 kr./kg for en straf.

Jeg vil derimod kalde det et kærkomment signal og påmindelse til os alle om at handle ansvarligt i fælles interesse. Merprisen er så latterligt lille, når vi kun køber 10 procent af den tidligere oksekødsmængde, at afgiften ikke kan sprænge nogens husholdningsbudget, men blot have signalværdi.

En signalværdi er ikke til at kimse af

En signalværdi der imidlertid ikke er til at kimse af. På trods af Danmarks lidenhed har det stor betydning, hvordan landet agerer, da vi er et af klodens mest velstående, velfungerende og dermed attraktive lande.

Danmark har nydt stor international bevågenhed og anerkendelse for omstilling af vort el-net til massiv forsyning fra vedvarende energikilder. Ligeledes vil en omlægning af vore spisevaner i plantebaseret retning – bl.a. ved hjælp af en kødafgift – være et respektaftvingende og inspirerende signal til omverdenen.

Ikke blot små, succesrige lande, også succesrige enkeltpersoner har stor indflydelse. Således har verdensstjerner som bl.a. Paul McCartney, Beyoncé og Leonardo DiCaprio indset, at magt betyder ansvar. De er gået forrest i en plantebaseret bevægelse, som ifølge magasinet The Economist har fået hver fjerde amerikaner i alderen 25-34 år til at betegne sig selv som enten vegetar eller veganer.

Så jo, Jakob Ellemann-Jensen – selvom Danmark er et lille land, har det betydning, hvordan vi agerer, både som enkeltpersoner og som nation. Og nej, en klimaafgift er ikke en straf, men et meningsfuldt og ansvarligt middel til at bevæge os i en bæredygtig retning til glæde for nuværende og kommende generationer.

Exit mobile version