Trods efterladte telte og soveposer sviner de unge på Roskilde Festival mindre end en uges ferie med fly til Mallorca.
MILJØ – Adskillige indslag i tv har i de seneste dage udpenslet, hvor meget de unge på Roskilde Festival sviner, når de efterlader tonsvis af skrald, plastik og campingudstyr.
Men den grønne tænketank Concito minder om, at CO2-udledningen er langt mindre, hvis man tager toget til Roskilde for at deltage i Roskilde Festival, end hvis man tager flyet til Mallorca for at holde en uges ferie.
Det siger Torben Chrintz, der er videnschef hos tænketanken Concito. Han har blandt andet lavet rapporten Forbrugernes klimapåvirkning og siger, at en uge på Roskilde Festival er en forholdsvis grøn ferieform.
Mindst CO2-udledning på festival
»Hvis du bruger de samme penge på en uges festival eller en uges charterferie, så udleder du samlet set mindst CO2 på festivalen«, siger han til DR Nyheder.
Det er særligt flyveturen, der vejer tungt.
»Det er nemlig de færreste danskere, der flyver til en dansk festival. Mange tager offentlig transport eller kører flere sammen i en bil«, siger han.
Selv hvis man efterlader sit telt, når festivalen er ovre, så er det ikke udslagsgivende i forhold til en charterferie med fly.
Flytur til Mallorca koster 500 kilo CO2
»Et efterladt telt udleder ikke mere end 30-100 kilo CO2. Flyturen til Mallorca vil koste omkring 500 kilo CO2«, forklarer Torben Chrintz ifølge DR.
Ifølge Roskilde Festival udgør efterladt campingudstyr størstedelen af den samlede affaldsmængde.
Der er samtidig opstået en myte om, at efterladt campingudstyr indsamles og gives videre til gode formål, men det er ikke tilfældet. Alt efterladt campingudstyr bliver til affald, fastslår Roskilde Festival.
»Vi opfordrer deltagerne til at tage deres campingudstyr med sig hjem. Vores mål er at gøres op med myter og misforståelser. Efterladt campingudstyr som telte, pavilloner, luftmadrasser og andet grej bliver til affald. Derfor skal det med hjem«, lyder det om affaldshåndteringen på festivalens hjemmeside.