Socialdemokraterne vil være den grønneste regering nogensinde, men det klingrer hult, når man nu alligevel investerer milliarder i olieudvinding og ny infrastruktur til fossil energi, siger aktivisterne.
KLIMA – Klimaaktivister har i natten til søndag besat en privat landejendom uden for den lille by Everdrup på Sydsjælland. Ejendommen og grunden, den ligger på, er en central brik i det statslige selskab Energinets planer for Baltic Pipeline, der fra 2022 skal sende fossilgas tværs over Danmark.
Lokale beboere og aktivister fra Baltic Pipe Nej Tak! har siden, Baltic Pipeline-projektet fik den afgørende myndighedstilladelse i oktober 2018, protesteret mod opførelsen af ny fossil infrastruktur i Danmark. Det sker med henvisning til projektets klimaskadelige effekt, forklarer aktivisterne i en pressemeddelelse.
Regeringen tager ikke klimaudfordringen alvorligt
»Energinet spinder os ind i et fossilt energinet, som det bliver dyrt at vikle os ud af igen. Vi besætter ejendommen, fordi regeringen ved at give myndighedstilladelsen viser, at den ikke tager klimaudfordringen alvorligt. Vi bliver så længe det er nødvendigt for at forhindre projektet«, siger Morten Maler.
Han er talsperson for gruppen, der består af både danske og internationale aktivister, som lige nu befinder sig på den eksproprierede ejendom.
Aktivisterne mener, at pengene, som bliver brugt på at bygge Baltic Pipe, er penge ud af vinduet. De burde i stedet være brugt til at reducere Danmarks energiforbrug og investere i reel vedvarende energi.
Den danske stat har planer om at bruge syv milliarder kroner på Baltic Pipe, hvilket blandt andet omfatter en ny stor gasrørledning på tværs af Danmark og altså også opførelsen af en kompressorstation nær Everdrup. EU har lovet to milliarder kroner til projektet.
Projektet samfinansieres desuden med det polske gasselskab Gazsystem, der beskriver fossilgas (også kaldet naturgas) som et skridt på vejen mod grøn omstilling. De lokale beboere og aktivister er uenige: Byggeriet er uforeneligt med Parisaftalen og folketingets aftale om en ny klimalov, der indholder en aftale om at tage internationalt ansvar, skriver gruppen i en pressemeddelelse.
I strid med danske klimamål og Parisaftalen
»Fortsatte investeringer i fossil infrastruktur strider mod både de danske klimamål og mod Parisaftalen. Baltic Pipe vil fastlåse vores samfund i brugen af gas de næste 50 år«, siger Bodil Signe Wedele fra Baltic Pipe Nej Tak.
»Hvis projektet ender, som den spinkle økonomiske succes Energinet forudser i deres økonomiske overslag, så skyldes det jo, at Polen fortsætter med at afbrænde fossile
brændsler til skade for klimaet. Alt imens den nye danske regering pynter på det hjemlige CO2-regnskab, bygger den en fossil infrastruktur, som modarbejder den grønne omstilling i vores nabolande. Det er vanskeligt at legitimere«, siger hun.
Den socialdemokratiske regering gik til valg på at ville være den grønneste regering nogensinde, men det klingrer hult, når man nu alligevel investerer i olieudvinding og ny infrastruktur til fossil energi.
»Baltic Pipe er i modstrid med regeringspartiets valgløfter, og efter talrige forsøg på at få klimaministeren i tale har vi nu valgt at tage sagen i egen hånd. Vi har fået nok af at appellere til politikernes forståelse. Med vores besættelse blokerer vi for det dansk-polske gaseventyr, allerede inden det kommer i gang. Fossilgas er et levn fra fortiden og bør ligesom andre fossile brændsler blive i jorden. Det sikrer vi nu – en dag ad gangen«, siger Morten Maler.