
Vi skal have vores daglige protein. Men det behøver ikke nødvendigvis at komme fra kød. I USA er udviklingen ved at vende. Tyson Chicken, Impossible Food og Beyond Meat er eksempler på den ny retning. Spændende at følge, om dansk landbrug er i stand til at omstille sig fra at levere svin og kvæg til at levere råvarer til fremtidens fødevarer.
Af Knud Anker Iversen, miljøkonsulent
DEBAT – Vi skal have vores protein. Hvis ikke vi får det, bliver vi syge. Det – og så den gode smag – er forklaringen på, at vi spiser så meget kød. Det er jo ikke fordi, vi synes, det er herligt, at 12.5 mio svin og 1.5 mio kvæg skal leve under trange kår og så ellers slagtes.
Vi er jo dyreelskere, men det er så åbenbart betingelsen for at vi kan få vores daglige dosis protein. Vi er altså nødt til at skelne mellem kæledyr og produktionsdyr – selvom vi jo godt ved, at dyr er vel dyr.
Vi kan også få vores proteiner med bønner, ærter og nødder, men det smager nu ikke helt så godt, og så er det mere bøvlet at tilberede. Ikke desto mindre stiger antallet af vegetarer og veganer.
Alligevel vil det være svært at forestille sig, at over halvdelen af befolkningen går over til at skåne dyrene, uanset hvilket skrækscenarie vi kan sætte op.
Hvad nu hvis vi kan få proteinerne og den gode smag, uden at det kræver masser af dyrs lidelser? Hvis prisen på det dyre-fri kød matcher, og det smager godt, kommer vi så ikke langt over 50% af befolkningen, der anerkender andre kilder til proteinet?
USA er længst fremme
Virkeligheden er allerede i gang med at overhale vores fantasi. Det undrer næppe, at det er i USA, at man er længst fremme.
Her følger enkelte eksempler: Tyson Chicken ændrer sig nu og går fra at være en virksomhed, der producerer kyllinger til at være en virksomhed, der benævner sig som et »proteinfirma«. Som de siger »Alle fortjener at spise godt. Derfor revolutionerer vi, hvad planter kan levere på lækre og næringsrige måder.«
De sælger stadig kyllingekød, men åbner altså døren til protein uden brug af dyr. De har stor succes og inspirerer, så de fem største kød- og mejeriproducenter, der inkluderer Tyson, hurtigt er begyndt at følge efter. De kan se, at proteinets fremtid ikke kun er baseret på kyllinger, køer eller svin.
Et andet sted, hvor vi mærker skiftet, er hos de store fastfood-kæder. F.eks. Burger King, der her i 2019 debuterede med deres Impossible Whopper, som allerede er blevet populær i fastfoodkæden. Som de seneste er også McDonald kommet på banen med at lade forbrugerne teste en burger, der smagsmæssig er forfinet på basis af planter.
Kødet dyrkes i laboratorier
Et tredje eksempel er »dyrket kød«. Det er kød, der dyrkes i laboratorier på basis af ægte dyreceller. Selvom dyrket kød bruger celler fra et originalt dyr, dyrkes det uden brug af kvægavl eller slagtning. Det er også langt mere effektivt, da kun de dele, der vil blive brugt til mad, der dyrkes, så der ikke spildes vand eller energi.
Selvom vi ved, at 80% af landbrugsarealet bruges til at dyrke dyrefoder, at der bruges 15.400 m3 vand for at skaffe 1 ton kød, at dyrelidelserne er ubærlige, og at det umådeholdne dyretryk har stærke klimamæssige effekter – så er det først, når økonomien begynder at trække, der for alvor sker noget.
Også her kan vi i USA se, at de fremmeste investorer ved, hvilken vej vinden bærer.
Beyond Meat, der bl.a. står bag burgeren, som McDonald tester, har oplevet en stigning på aktiemarkedet, der overgår den stigning, som Uber har oplevet. Beyond Meat er i øjeblikket værdsat til omkring 10 milliarder dollars. Investorerne ved godt, hvor fremtidens penge ligger.
Spændende er det at se i hvilket omfang, dansk landbrug er i stand til at omstille sig fra at levere svin og kvæg til at levere råvarer til fremtidens fødevarer.