Nyt undervisningsmateriale skal lære unge mere om økologi, og hvordan den økologiske produktion spiller sammen med verdens fødevareforsyningssikkerhed.
ØKOLOGI – Danske forbrugere lægger flere og flere økologiske varer i indkøbskurven. Og i medierne blusser debatten med jævne mellemrum op om, hvorvidt økologi er godt eller skidt for klimaet, en bæredygtig fødevareproduktion eller verdens fødevareforsyningssikkerhed.
En ny temabog »Økologi – hvordan og hvorfor?« fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening kaster lys over den økologiske produktionsform og dens betydning for jorden, næringsstofferne og naturen.
Samtidig ser bogen også på den økologiens indflydelse på nogle af de store spørgsmål, som præger samfundsdebatten – fx fødevareproduktionens indflydelse på vores klima, og hvordan vi skal sikre mad nok til verdens voksende befolkning.
Nuanceret billede af økolog
»Bogen skal være med til at give et nuanceret billede af den økologiske produktion. Hvad kendetegner den? Hvad er det for en tankegang, der ligger bag de økologiske landmænds måde at drive landbrug på? Og hvordan kan økologisk produktion bidrage til en bæredygtig fødevareproduktion?,« siger chefkonsulent Hanne Børsch fra Landbrug & Fødevarers økologiafdeling.
Straks da bogen kom fra trykkeriet, afleverede formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, et klassesæt på »Friskolen i Jordløse«, hvor hans søn går i 9. klasse:
»Det er super vigtigt, at unge mennesker – fremtidens forbrugere – er oplyst om de forskellige produktionsformer, så de selvstændigt kan tage stilling til, hvad de synes, og hvad de vil købe, når de selv skal til at have pungen op af lommen. Alt for mange mennesker ved alt for lidt om økologisk landbrug,« siger Hans Erik Jørgensen.
Derfor er Hans Erik Jørgensen også rigtig glad for, at bogen naturligt giver anledning til en snak om fødevareproduktion mellem forældre og børn, når børnene arbejder med emnet i skolen. Den nye bog er rettet mod elever i 7.-9. klasse. Til elever i 4-6. klasse findes søsterhæftet ’Økologi – hvad er det?’, der udkom i 2015.
»Det er vigtigt, at vi får en snak om holdninger til dét, vi spiser. Jeg synes tit, at jeg oplever – både på landet og i byerne – at man ved meget lidt om, hvordan dét, vi spiser, er produceret, og hvad det betyder for natur, miljø, dyrevelfærd osv.,« siger Hans Erik Jørgensen.
Bogen kan rekvireres på skole.lf.dk, hvor den koster 5 kr./stk. og 56 kr. for et klassesæt samt 50 kr. i forsendelse. Den findes også i PDF-format til gratis download. På skole.lf.dk kan man desuden booke et gratis gårdbesøg – både hos økologiske og konventionelle landmænd.