Stort europæisk marked for økologiske produkter

Nye økologiske produkter fra Seeds of Change. Pressefoto

Effektiv produktion og distribution kan give plads til prisfald på 20-30 procent. Det vil skabe kraftig vækst, vurderer forskere.

Der kan sælges mellem fem og syv gange så mange økologiske produkter i Europa, end det er tilfældet nu. Det fremgår af en analyse, som forskere i Danmark og Tyskland har gennemført i fællesskab. Undersøgelsen af markedet for økologiske varer, dækker alle EU-landene samt Norge, Schweiz og Tjekkiet.

– Prisforskellen på økologiske og konventionelle varer er for stor nu, siger professor Stephan Dabbert fra Hohenheim Universitet i Stuttgart, der er projektkoordinator, til nyhedsbureauet Ritzau.

– Det skyldes dog først og fremmest, at produktion og især distribution af de økologiske varer er alt for lidt effektivt. Hvis man får løst de problemer, kan priserne falde med 20 – 30 procent, og det ville skabe en kraftig vækst på området, siger Stephan Dabbert.

Ikke ens i alle lande

Situationen er dog langt fra ens i alle lande. Danmark har for eksempel et system for økologisk mælk, der fungerer lige så godt som for konventionel mælk. Derfor har økologisk mælk også en stor markedsandel i Danmark. Også Østrig og Schweiz er godt med på økologibølgen, mens det kniber mere i Tyskland, hvor økologiske varer typisk skal købes i specialforretninger.

– Eksemplet fra Danmark viser, at det sagtens kan lade sig gøre at øge markedsandelen for økologiske varer. Sympatien er stor i befolkningerne, og får man løst problemerne, kan man opnå en europæisk markedsandel på 10-15 procent mod de nuværende cirka to procent, vurderer Stephan Dabbert.

Undersøgelsen er foretaget på foranledning af EU-kommissionen, der også har betalt forskningen. Når arbejdet med at analysere de mange data er færdiggjort, skal det munde ud i en politisk anbefaling til kommissærerne, skriver Ritzau.