Storbritannien officielt i klimamæssig nødtilstand

Vi har ingen tid at spilde. Vi lever i en klimakrise, som vil bevæge sig faretruende ud af kontrol, hvis ikke vi nu skrider til hurtig og dramatisk handling,« sagde Jeremy Corbyn onsdag i det britiske parlamentet. Foto: Gustav Bech

England, Wales og Skotland i miljø- og klimamæssig nødtilstand. «At tackle klimaændringerne er ikke et problem, der kan overlades til enkeltpersoner eller til det frie marked«, siger miljøministeren i Wales.

Jeremy Corbyn, lederen af arbejderpartiet Labour, brugte sin 1. maj på at appellere til den britiske regering om at erklære national »miljø- og klimamæssig nødtilstand« og dermed gøre Storbritannien til det første land i verden, der tager et sådant skridt i lyset af de accelererende klimaændringer og trusler mod klodens biologiske mangfoldighed.

Det skriver dagbladet Information torsdag.

»Vi har ingen tid at spilde. Vi lever i en klimakrise, som vil bevæge sig faretruende ud af kontrol, hvis ikke vi nu skrider til hurtig og dramatisk handling,« sagde Corbyn onsdag i parlamentet.

»Ved at erklære klimamæssig nødtilstand kan vi udløse en bølge af handling fra parlamenter og regeringer rundt om i verden. Det er en chance, som de næste generationer ikke vil have. Det er vores historiske pligt at tage den«, sagde Labour-lederen ifølge Information.

Ingen stemte imod forslaget

Efter seks timers debat vedtog det britiske parlament onsdag aften uden nogen stemmer imod Corbyns forslag.

Labour-lederen var inspireret af de seneste måneders massive aktioner og protester fra klimastrejkende skoleelever og aktivister, der har praktiseret storstilet civil ulydighed for klimaet ved bl.a. at blokere parlamentet og centrale gader og broer i London.

»Vi er vidner til en voldsom bølge af klimaaktivisme uden fortilfælde med grupper som Extinction Rebellion, der tvinger politikere i denne bygning til at lytte. Uagtet alle de afvisende og defensive spaltemillimeter, som disse protester har fremprovokeret, udgør de en massiv og nødvendig advarsel«, lød det fra Jeremy Corbyn .

Kan ikke overlades til det frie marked

Også Skotland og Wales har hver især erklæret, at deres lande er i miljø- og klimamæssig nødtilstand.

Meldingen fra Lesley Griffiths, der er minister for miljø, energi og landdistrikter i Wales, kom allerede mandag, forud for et møde i Cardiff med minister-kolleger fra London og Skotland.

»At tackle klimaændringer er ikke et problem, der kan overlades til enkeltpersoner eller til det frie marked. Det kræver kollektive handlinger, og regeringen har en central rolle at spille for at gøre denne kollektive handling mulig«, siger Lesley Griffiths i en pressemeddelelse dateret 29 april.

»Ingen nation i verden har endnu forstået denne udfordring fuldt ud. Men ligesom Wales spillede en ledende rolle i den første industrielle revolution, tror jeg, Wales kan være et eksempel for andre og vise, hvad det betyder at opnå grøn vækst til gavn for miljøet, siger Lesley Griffiths.