Slut med to farlige sprøjtegifte i frugt og grønt

Chlorpyrifos er en nervegift og anvendes til bekæmpelse af insekter i blandt andet citrusfrugter som citroner og appelsiner. Foto: Pixabay

Forbrugerne i hele EU bliver fremover beskyttet mod importeret frisk frugt og grønt, hvor der er rester af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

SPRØJTEGIFT – Det er nu slut med de farlige sprøjtegifte chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl, som bliver brugt til at bekæmpe insekter i frugt og grøntsager, og de er mistænkt for at skade arveanlæggene og hjernens udvikling hos børn og fostre.

I december blev der med dansk støtte indført forbud mod at sprøjte afgrøder med chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i EU. I dag er der blevet vedtaget et EU-forbud mod import og salg af frugt og grønt med rester af de to stoffer over detektionsgrænsen, oplyser fødevareminister Mogens Jensen.

– I dag er en stor dag. Det er lykkedes os at få vedtaget et EU-forbud mod rester af to skadelige sprøjtemidler i frisk frugt og grønt, og det har vi arbejdet hårdt for fra dansk side. Vi skal ikke tillade sprøjtemidler, der udgør en risiko for forbrugerne, og jeg er meget tilfreds med, at vi med det her forbud får beskyttet både danske og europæiske borgere, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

Fødevareministeren har presset på for et EU-forbud siden august 2019, hvor det europæiske fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) skærpede sin risikovurdering af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Importforbud

Lande uden for EU kan fortsat anvende stofferne til insektbekæmpelse, men beslutningen om et EU-forbud gør det ulovligt at importere frugt og grønt med rester af de to stoffer.

– Med forbuddet sender vi et stærkt signal til producenter af frugt og grønt i lande uden for EU. Vi vil ikke have frugt og grønt med rester af stofferne, og det må man lytte til, hvis man vil eksportere til EU, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

– Indtil forbuddet er fuldt implementeret, vil Fødevarestyrelsen kontrollere for de to typer sprøjtemiddelrester og fjerne partier af frugt og grønt, der udgør en risiko. På den måde sikrer vi optimal beskyttelse af de danske forbrugere, understreger han.

I Danmark har brug af sprøjtemidler med chlorpyrifos ikke været tilladt siden 2006, mens der aldrig har været godkendt sprøjtemidler med chlorpyrifos-methyl. Store dele af den danske detailhandel har allerede indført nultolerance over for rester af både chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl i frugt og grønt.