Ny kampagne mod hormonforstyrrende stoffer i frugt og grønt

Du skal trygt kunne tage en bid af en frugt eller grøntsag uden at bekymre dig om sundhedsskadelige effekter, mener Forbrugerrådet Tænk.

»Der skal selvfølgelig ikke være hormonforstyrrende stoffer i vores frugt og grøntsager«, siger Anja Philip, som er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Kemiske sprøjtegifte, der anvendes til at bekæmpe ukrudt, skadedyr og sygdomme i frugt- og grøntsagsafgrøder, kan frit anvendes i EU, selvom de er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det skyldes blandt andet, at ældre godkendelser af sprøjtemidler ikke tager højde for eventuel påvirkning af hormonsystemet. Forbrugerne skal udsættes for mindre uønsket kemi, mener Forbrugerrådet Tænk. Spørgsmålet er nemlig, hvordan de kemiske sprøjtemidler påvirker vores sundhed.

I et nyt notat konstaterer forskere fra DTU Fødevareinstituttet, at der er videnskabelige usikkerheder, der giver grund til bekymring for, om de kemiske midler medvirker til skadelige effekter.

Blandt andet vurderer forskerne, at sprøjtemidler kan bidrage til den samlede såkaldte »cocktail« af problematiske kemikalier, som forbrugerne kan blive udsat for. De påpeger samtidig, at en stor del af de sprøjtemidler, der anvendes i EU, aldrig er blevet testet for mulige hormonforstyrrende effekter.

Nej til hormonforstyrrende stoffer
»Der skal selvfølgelig ikke være hormonforstyrrende stoffer i vores frugt og grøntsager«, siger Anja Philip, som er formand for Forbrugerrådet Tænk.

»Du skal som forbruger trygt kunne tage en bid af en frugt eller grøntsag uden at bekymre dig om sundhedsskadelige effekter. Der er reel videnskabelig usikkerhed om, hvordan rester af sprøjtemidler eventuelt påvirker vores sundhed og helbred i negativ retning. Derfor mener vi i Forbrugerrådet Tænk, at forbrugerne skal udsættes for færre sprøjtemidler fra frugt og grønt i hverdagen. Det er en opgave både for landmænd, butikker og myndigheder, ligesom vi forbrugere skal have viden om, hvad vi selv kan gøre i vores hverdag«, understreger Anja Philip.

Ifølge hende er det særlig vigtigt at tage højde for såkaldte cocktaileffekter, når sprøjtemidlerne reguleres, fordi forbrugerne kan møde problematisk kemi fra mange andre kilder i hverdagen. Denne udsættelse kan også komme fra for eksempel kosmetik, møbler, legetøj og mademballage.

Hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at bidrage til en række uønskede effekter. Det gælder for eksempel lavere sædkvalitet og for tidlig pubertet.

I kampagnen Skær ned på sprøjtemidler i frugt og grønt sætter Forbrugerrådet Tænk fokus på, hvordan forbrugerne kan skære ned på deres samlede udsættelse for uønskede sprøjtemidler.

FAKTA: Skær ned på sprøjtemidler i frugt og grønt

  • Forbrugerrådet Tænk vil have sænket forbrugernes samlede udsættelse for sprøjtemidler. Det sætter man fokus på i kampagnen Skær ned på sprøjtemidler i frugt og grønt.
     
  • I en repræsentativ undersøgelse foretaget for Forbrugerrådet Tænk svarer 4 ud af 10 forbrugere, at de bekymrer sig i høj eller meget høj grad om sprøjtemidler i maden.
     
  • Hver tredje forbruger fortæller i undersøgelsen, at de kun i mindre grad, eller slet ikke, er trygge ved at spise frugt og grønt med rester af sprøjtemidler, selvom indholdet er under de grænseværdier, som er fastsat i loven.
     
  • Forbrugerrådet Tænk mener, at myndighederne i deres risikovurderinger bør tage højde for, at forbrugerne udsættes for kemikalier fra mange forskellige kilder i hverdagen – den såkaldte cocktaileffekt.  De bør også sikre, at hormonforstyrrende og andre problematiske sprøjtemidler udfases.
     
  • Forbrugerrådet Tænk mener, at landmændene skal blive endnu bedre til at producere, så færre sprøjtemiddelrester ender i forbrugernes frugt og grønt. Detailhandlen kan stille endnu større krav til producenter og sine leverandører i forhold til at sænke indholdet af sprøjtemidler i frugt og grøntsager.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk