Når uv-indekset er over tre, skal du beskytte dig mod solen

Ifølge Kræftens Bekæmpelse bliver mere end hver anden dansker solskoldet på ferien, og det kan være en smertefuld fornøjelse.

Der er fuld knald på solen i disse dage med hedebølge og højt uv-indeks. Næsten alle kender uv-indekset. Men flertallet ved ikke, at solbeskyttelse er en god ide, når indekset er på tre og derover. Ny app kan hjælpe dig.

»Vi kan se frem til en skyfri himmel, og uv-indekset vil komme op omkring seks«. Sådan nogenlunde har vejrudsigten lydt de seneste dag.

Men de vigtige oplysninger uv-indekset er svære at afkode for rigtig mange mennesker. Selvom ni ud af ti har hørt om uv-indekset, er det kun 26 pct. af dem, der har hørt om det, som ved, at det er nødvendigt at beskytte sig i solen, når uv-indekset er tre og derover.

Det viser en rapport om danskernes solvaner fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Rapporten er baseret på spørgeskemabesvarelser fra 4.005 respondenter i alderen 15-70 år.

Over tre? Så skal du beskytte dig!
Uv-indekset kan bruges som et pejlemærke for, hvornår man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme. Når uv-indekset har rundet de tre, er solbeskyttelse nødvendig, hvis du vil undgå solskoldninger, der er smertefulde på kort sigt og øger risikoen for hud- og modermærkekræft på længere sigt.                             

»Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. Overskyet vejr er heller ingen garanti for, at man ikke bliver solskoldet, for uv-strålingen kan nemlig godt trænge igennem skyer. Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke, og er uv-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen«, siger Christine Behrens, senior projektleder hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

I Danmark kan uv-indekset højst blive syv på en sommerdag, mens uv-indekset ved ækvator kan nå op omkring 15.

Ny app kan hjælpe dig
Uanset om sommerferien afholdes i Danmark eller sydpå, er det en rigtig god ide at downloade den gratis app ‘UV-INDEKS’. Her kan du nemlig tjekke den aktuelle uv-indeks-prognose på over en million lokationer i hele verden.

»Appen gør det nemmere at beskytte sig ordentligt i solen. Den fortæller dig, hvor stor en del af dagen, at uv-indekset er over tre. Hvis man vil en tur på stranden, kan det eksempelvis være en god ide at gøre det om formiddagen eller sidst på eftermiddagen, hvor solens stråling er mindre kraftig, og uv-indekset er lavere«, siger Christine Behrens.

Appen er for nylig blevet opdateret, så den tager højde for det enkelte familiemedlems personlige hudtype. Den fortæller, hvor længe man kan opholde sig i solen ved et givent uv-indeks, før man risikerer solskoldning.

Appen er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen og kan hentes gratis i App Store og Google Play.