Mao Sun udforsker nye omgivelser

Zoo i København har fået et nyt trækplaster. Eller rettere to. Fra i dag kan du møde pandaerne. I klippet herunder kan du se Mao Sun udforske anlægget for første gang.

Både kronprinsesse Mary og dronning Margrethe var med til at kaste glans over begivenheden, da Zoo i går kunne indvie Kina-pandaernes nye hjem i København.

Både Mao Sun og Xing Er er nu faldet godt til i deres nye hjem, melder Zoo.

I dag deltager kronprinsesse Mary igen for at stå i spidsen for festlighederne, når Zoo slår portene op for almindelige gæster for at vise de nuttede panda-bjørne frem.

Ifølge Zoo er der et spændende program i vente. Blandt andet kan du se panda-dans, høre en formidler fortælle om de ikoniske dyr, ligesom børnene kan lave derer helt egen panda i perler.

Skal sælge svinekød
Tre af landbrugsindustriens største virksomheder, Arla, Danish Crown og Kopenhagen Fur har haft den store tegnebog fremme og har hver doneret 10 millioner kroner til luksusbyggeriet, der løber op i en samlet pris på 160 millioner kroner.

Foruden agroindustriens tunge drenge har også LEGO, Bestseller, Danfoss, Grundfos, Ecco, Hempel, Lundbeck, Novo Nordisk, Mærsk, Pandora, Tuborgfondet, Velux og Vestas været med til at betale gildet for Mao Sun og
Xing Er.

»I det her tilfælde tror vi ikke på, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget grisekød vi sælger til Kina, og det faktum at vi har pandaer«, siger Jens Hansen, pressechef hos Danish Crown til LandbrugsAvisen, som udgives af agroindustriens hovedorganisation Landbrug & Fødevarer.

Han er dog ikke i tvivl om, at det indgår som en del af det samlede samarbejde og skaber mulighed for at eksportere de rekord store mængder svinekød, som danske svineproducenter i øjeblikket sælger til Kina.

Kina bruger aktivt pandaerne som en del af samhandelsaftaler og diplomatiske forbindelser til europæiske lande, og man taler ligefrem om »panda-diplomati«.

På verdensplan findes der omkring 2.100 pandaer. Heraf lever godt 1.800 vildt i naturen og 300 i zoologiske haver rundt omkring i verden.

Kina og Tibet
Pandaernes ankomst til Danmark har medført protester fra blandt andet Dansk Folkeparti, fordi Kina træder menneskerettigheder under fode. Også Støttekomitéen for Tibet var mødt frem foran Zoo for at protestere ved gårsdagens festligheder.

I 1950 blev Tibet besat af det kommunistiske Kina, og i 1959 gik landets religiøse leder Dalai Lama i exil efter et oprør, som blev nedkæmpet. Siden har mange lande modtaget Dalai Lama som åndelig leder for det tibetanske folk. I mange vestlige lande er aktive solidaritetsgruppe, som støtter Tibets ret til selvstændighed.