Luna er 9 år og går i 3. klasse. Hun synes, vi behandler naturen og vores fælles planet dårligt. Lørdag gik hun sammen med sin mor med i Folkets Klimamarch i Aarhus for at få os til at vælge en grøn fremtid.
9-årige Luna var én af de første, der dukkede op, da 2.000-3.000 mennesker lørdag ved 13-tiden samledes i Mølleparken i Aarhus for at lytte til talere og bagefter deltage i Folkets Klimamarch igennem byen.
»Pas på min jord« står der med store bogstaver på skiltet, hvorpå Luna også har malet en trist jordklode med mundvige, der vender nedad.
»Jeg synes, det er vigtigt at være med. Vi behandler ikke Jorden ordenligt og er ved at ødelægge den. Hvis Jorden ikke var her, så var vi her heller ikke«, lyder det fra Luna, der går i 3. klasse og bor i en lille by, der hedder Kollemorten. Den ligger mellem Give og Tørring, forklarer hun.
Luna lærer om klimaforandringerne i skolen og har også set 16-årige Greta Thunberg i tv, når hun siger sin mening til nogle af verdens mest magtfulde mænd og kvinder.
Dybt bekymret over udviklingen
Luna er her sammen med sin mor, Julie Albeck. Hun har interesseret sig for klima, natur og miljø lige siden, hun første gang lærte om det i folkeskolen.
»For mig er det oplagt at bakke op om sådan et arrangement. Dem, der har taget initiativet, skal have al den opbakning, de kan få. Det er ikke et sekund for tidligt«, mener Julie Albeck.
»Jeg er dybt bekymret over, hvor hurtigt klimaændringer nu foregår og samtidig, at det er uafvendeligt«, siger 45-årige Julie Albeck, der er psykolog og arbejder på Grindsted Sygehus.
»Vi kan gøre noget for at sætte tempoet ned, men det får forfærdelige konsekvenser langt ud i fremtiden, hvis vi ikke handler på den viden, vi har. Alene den tørke, vi oplevede sidste år, gav os en forsmag på, hvor svært det er, og hvor magtesløse vi er som mennesker.«
Fodslæbende og bagstræberiske politikere
Især her før valget til Europa Parlamentet og Folketinget er det oplagt at give politikerne et ordenligt skub, mener Julie Albeck.
»Jeg oplever mange politikere som fodslæbende og bagstræberiske. Nogle bruger årevis på at være skeptiske og stille spørgsmålstegn ved, om klimaforandringerne er reelle. Dermed har de reelt været med til at sætte den grønne omstilling i stå«, mener hun.
»Spørgsmålet er, om man kan få den slags politikere med, når vi skal til at træffe de svære beslutninger for fx transportsektoren og landbruget, som begge er voldsomt klimabelastende«, siger Julie Albeck.