Kosmetik fyldt med giftige flourstoffer

Mange kosmetik- og hudplejemidler indeholder flourstoffer. Foto: Colourbox

150 kosmetik- og hudplejeprodukter indeholder giftige fluorstoffer, som kan trænge ind i huden.

Når danske kvinder lægger makeup eller smører kroppen ind i bodylotion, risikerer de, at giftige fluorstoffer trænger ind gennem huden og efterfølgende ophober sig i kroppen. Her kan de medvirke til at forårsage sygdomme som brystkræft, hormonforstyrrelser og svækket immunforsvar.

Det skriver netmediet Ing.dk med henvisning til en rapport, som bl.a. Cowi udarbejdede for Miljøstyrelsen sidste år.

Den viser, at 17 produkter indeholder en stribe forskellige fluorstoffer. Det gælder også stoffer, som ikke fremgår af indholdsdeklarationen.

Seks af produkterne overskred den foreslåede grænseværdi for den samlede mængde af en gruppe fluorstoffer, i det værste tilfælde med faktor 180.

»Det er under al kritik. De bliver jo smurt på huden og omkring øjnene,« siger Eva Bonefeldt- Jørgensen fra Aarhus Universitet til ing.dk.

Hun er en af de danske professorer, som har forsket mest i fluorstoffernes skader på helbredet.

150 af 12.000 produkter indeholder flourstoffer
Også Forbrugerrådet Tænk Kemi er ved hjælp af databasen Kemiluppen ved at gennemføre en ny undersøgelse om fluorstoffer i kosmetik. Ifølge projektleder Stine Müller indeholder omkring 150 ud af 12.000 produkter i rådets database stadig fluorstoffer.

Så godt som alle produkter har kvinder som målgruppe. Det gælder særligt ansigtscremer, pudder og øjenskygge samt enkelte shampooer og balsammer, skriver ing.dk.