Om få uger vil alle Danish Crowns grønne og sorte kødbakker i kølediskene være lavet af mere miljøvenligt PET-plast, som kan genanvendes til emballering af fødevarer.
MILJØ – (Opdateret med kommentar) Hvert år åbner danske forbrugere omkring 55 millioner pakker med grise- og oksekød fra Danish Crown. Tilsammen vejer de sorte eller grønne plastikbakker over 1000 tons, som nu kan genanvendes igen og igen til emballering af fødevarer – modsat den nuværende plasttype.
Allerede når de første nye bakker lander hos Danish Crown, vil de være fremstillet af 80 procent genbrugsplast. Målet er at nå op på 100 procent, men det kræver at kommunerne lykkes med at indsamle mere plastik.
»Vores foreløbige beregninger viser, at skiftet til PET-plast vil reducere CO2-udledningen per plastikbakke med 54 procent, hvis bakken genanvendes«, siger Preben Sunke, der er Group COO i Danish Crown og har ansvaret for bæredygtighedsstrategi i Danish Crown.
»Det tal vil blive endnu større, hvis det med tiden bliver muligt at fremstille kødbakkerne af ren genbrugsplast. Hvis PET-bakken derimod brændes af, er reduktionen kun seks procent, så derfor er det centralt at få løftet genanvendelsesgraden«.
Han henviser til en opgørelse fra Dansk Affaldsforening, som viser, at 71 ud af landets 98 kommuner husstandsindsamlede plastik ved udgangen af 2018. Alligevel er vurderingen i regeringens plastplan, at det kun er cirka 15 procent af plastaffaldet fra de danske husholdninger, der genanvendes. Resten ender i skraldespanden og bliver brændt.
Plastikekspert: Rigtigt designvalg
Marianne Bigum, der er civilingeniør og ekspert i plastikhåndtering, er begejstret over udmeldingen fra Danish Crown:
»Det her er præcist sådan noget vi skal have mere af. At virksomheder træffer de rigtige designvalg, så deres produkter passer til de eksisterende genanvendelsessystemer«, siger Marianne Bigum, der tidligere har arbejdet i Miljøstyrelsen, men i dag arbejder i Rambøl og stiller op til Folketinget for SF.