Grønne partier i Schweiz står til fremgang

For blot en måned siden blev der holdt et »begravelsesoptog« for Pizol-gletsjeren, der ifølge BBC har mistet 80 procent af sin masse siden 2006. Her er det Matterhorn. Foto: Pixabay

Klimakrisen påvirker valget i alpelandet, hvor smeltende gletchere minder vælgerne om, at klimaændringerne er en del af den politiske virkelighed her og nu.

KLIMA – Klimabevidste schweiziske vælgere står til at give de grønne partier hidtil uset støtte ved det parlamentsvalg, der finder sted i dag.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau forud for valget.

Således kan Grüne Partei der Schweiz gå tre procentpoint frem til knap 11 procent af stemmerne. Og samtidig ventes også en fremgang til det mindre og mere centrumorienterede Grünliberale Partei.

Tilsammen kan det give de grønne partier op mod 18 procent af stemmerne. Det viser målinger fra tv-stationen SRF ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det lille alpeland, der ikke er medlem af EU, er kendt for sit direkte demokrati, og alle vigtige love er siden 1848 blevet til gennem folkeafstemninger.

Begravelsesoptog for Pizol-gletcheren
Debatten om grøn omstilling er taget til i alpelandet, hvor smeltende gletsjere er et meget synligt tegn på temperaturstigninger.

Hele året har der været klimademonstrationer. For blot en måned siden blev der holdt et »begravelsesoptog« for Pizol-gletsjeren, der ifølge BBC har mistet 80 procent af sin masse siden 2006.

»Der er en dyb vedvarende forandring i det, der bekymrer folk, og en ny bevidsthed om emnets vigtighed«, siger Pascal Sciarine, politolog ved Universitet i Geneve, ifølge Reuters.

»Den ventede fremgang til de grønne partier kan klart forklares med miljømæssige bekymringer om klimaforandringer«, fastslår politologen.

De 5,3 millioner stemmeberettigede schweizere stemmer om de 200 pladser i underhuset og 46 pladser i overhuset. De to kamre vælger så i december regeringen, som bliver kaldt Forbundsrådet. Den består altid af syv ministre.

Schweiz grænser mod nord til Tyskland, mod øst til Liechtenstein og Østrig, mod syd til Italien og mod vest til Frankrig. 30 procent af landet er dækket af skov.