Grøn bølge skyller ind over europæiske lande

Uret tikker. Verden brænder. Klimahandling Nu. Unge klimaaktivister er med til at sætte den politiske dagsorden i mange europæiske lande. Her fra Folkets Klimamarch i Aarhus 25. maj 2019. Foto: Gustav Bech

Hver tredje vælger under 30 år har stemt på De Grønne i Tyskland. Partiet er nu landets næststørste parti.

Hver tredje tyske vælger under 30 år har stemt på De Grønne, som spurter frem og nu med over 20 procent af stemmerne er Tysklands andet største parti foran socialdemokraterne.

Også i andre store EU-lande som Tyskland, Frankrig og Storbritannien er de grønne partier gået stærkt frem.

I Danmark fik SF, de radikale og Enhedslisten et kanonvalg. Kun Alternativet, som ellers vægter netop klima og natur højest, måtte bide i det sure æble. Partiet fik ikke nok stemmer til et selvstændigt mandat. I stedet gik stemmerne til de radikale, som derfor for første gang kunne sende to politikere til Bruxelles.

Margrete Auken: Vi buldrer frem
Det kommer ikke bag på SF’s mangeårige medlem af Europa Parlamentet, Margrete Auken, at klima, natur og miljø nu for alvor begynder at gøre sig gældende i de europæiske lande.

»Vi buldrer frem. Klima og er ikke nyt for SF. Det har været en vigtig del af vores dagsorden de sidste 15 år. Og det hjælper, at de unge nu er kommet på banen. Også i Tyskland, Holland og Belgien vinder grønne partier terræn«, sagde hun søndag aften i valgudsendelsen på DR.

Ifølge de foreløbige oplysninger står de grønne til at kunne samle omkring 70 mandater i Europa-Parlamentet.