Greenpeace i aktion mod svinefabrik: Stop svineriet

Stop svineriet. Aktivister fra Greenpeace demonstrerede i oktober 2019 mod en stor svinefabrik, der ligger mellem Ringsted og Holbæk. Foto: Greenpeace

17 aktivister i aktion på taget af en stor svinefabrik mellem Holbæk og Ringsted.

LANDBRUG – Her til morgen gik 17 aktivister fra Greenpeace i aktion på taget af en svinefabrik mellem Holbæk og Ringsted. »Stop svineriet«, lød budskabet på et 42 meter langt banner på taget af svinefarmen.

»Giv Danmark landet tilbage – stop svinefabrikkerne«, opfordrer aktivisterne, der mener, klimaet og naboer fortjener bedre. Danmark skal skære ned på den den rekordhøje industrielle svineproduktion og i stedet give mere plads til natur og skov, mener Greenpeace.

Tilsammen producerer familien i Danmark årligt omkring 200.000 slagtesvin og levende smågrise til eksport. Familien ejer også gårde i Sverige og Østeuropa.

Greenpeace udsendte i går en dokumentarfilm, som fortæller, at mange naboer til de store svinefarme føler sig magtesløse og intet kan stille op for at dæmme op for de mange sundheds- og miljøgener, det giver at bo i nærheden af de store svinefarme.

LÆS OGSÅ: Greenpeace i aktion mod svinefabrik: Stop svineriet

LÆS OGSÅ: Holland vil reducere den animalske produktion

Producerer 200.000 svin
Ifølge Greenpeace står der 10.000 svin i staldene på svinefarmen, hvor aktionen fandt sted.

Svinefabrikken drives sammen med otte andre i området af tidligere næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Kjær Knudsen og hans tre sønner. Tilsammen producerer familien årligt omkring 200.000 svin i Danmark.

Familien ejer også gårde i Sverige og Østeuropa.

Naboerne til gårdene lider hyppigt af symptomer som diarré, hovedpine, kvalme, opsvulmede øjne og åndedrætsbesvær på grund af de stoffer, der udledes fra svineproduktionen.

I årevis har de forsøgt at råbe Holbæk Kommune op for at stoppe familien Kjær Knudsens udvidelser af svinefabrikkerne, men kommunen er reelt magtesløs.

I kølvandet på den tidligere V-regerings omstridte Landbrugspakke mistede kommunerne nemlig retten til at sige nej til ansøgninger om udvidelser af svinefarme ud fra hensyn til naboerne eller naturen.