Global miljøbevægelse fejrede for første gang Jordens Dag i 1970

Earth Day markeres hvert år den 22. april. Det skete første gang i USA i 1970 for at øge opmærksomheden på de stigende forureningsproblemer. I 1990 tog miljøaktivister initiativ til at markere dagen verden over. Den koordineres af Earth Day Network. Billedet er fra Climate Break i Aarhus i september 2019. Foto: Gustav Bech

Den globale miljøbevægelse markerede for første gang Jordens Dag i 1970. Også i dag bliver dagen fejret i 193 lande verden over. Men i Aarhus blev arrangementet i første omgang forpurret af Corona-krisen.

JORDENS DAG – I dag er det nøjagtig 50 år siden, den spirende miljøbevægelse i USA for første gang fejrede Earth Day – på dansk Jordens Dag.

Dagen er blevet markeret lige siden, og selvfølgelig også i dag, hvor naturens venner kan markere 50 års jubilæum.

I Aarhus har Birgitte Saviera, miljøaktivist og medlem af Bedsteforældrenes Klimaaktion indkaldt til en fælles March for Jorden og har i den forbindelse har søgt kommunen om tilladelse, men fik i første gang afslag. Først i dag har politiet dog ringet til hende og meddelt hende, at arrangementet rent faktisk var lovligt.

»Politiet har været meget samarbejdsvillige og har fortalt, at det er en undtagelse i forsamlingsforbuddet, der gør det muligt. Det har kommunen ikke været opmærksom på. Desværre har det været for sent at arrangere marchen i sidste øjeblik. I stedet samles vi på Store Torv i mindre gruppe, hvor vi synger nogle sange sammen for at markere Jordens Dag«, fortæller Birgitte Saviera i telefonen, kort tid før arrangementet begynder.

Hun håber, at klima, natur og miljø igen kommer øverst på dagsordenen, når Corona-krisen har toppet.

»Der er mere end nogensinde brug for at komme videre med den grønne omstilling og opnå en harmonisk sameksistens med planeten Jorden. De fleste politikere taler om vækst, vækst og atter vækst. Det er på høje tid, at vi begynder at tale om balance og harmoni i stedet for«, siger Birgitte Saviera.