Førende forskere bakker op om unges klimakamp

Unge over hele verden deltager i klimastrejker for at råbe politikerne op. Her fra klimastrejken 19. marts i Aarhus. Foto: Gustav Bech

(opdateret) Flere end 4.000 af verdens førende forskere erklærer nu deres støtte til den unge generations kamp for en grøn fremtid. »Børn og unge fortjener al mulig støtte«, siger tidligere formand for Klimarådet.

Tusindvis af fremtrædende internationale klimaforskere og andre videnskabsfolk opfordrer verden over til at bakke op om børn og unges klimaprotester.

Det skriver Dagbladet Information.

I forskerappellen lyder det:

»Kun hvis menneskeheden handler hurtigt og beslutsomt, kan vi begrænse den globale opvarmning, stoppe den igangværende masseudryddelse af dyre- og plantearter og sikre det naturskabte grundlag for fødevareforsyningen og trivslen for nuværende og fremtidige generationer«, skriver forskerne.

Appellen er offentliggjort globalt via det videnskabelige tidsskrift Science, og bringes i dagens udgave af Information.

Foruden Europa og USA er der deltagere fra blandt andet Kina, Brasilien, Indien, Rusland og Sydafrika.

Børn og unge fortjener al mulig støtte
Fra Danmark har den tidligere formand for regeringens Klimaråd, professor i økonomi Peter Birch Sørensen fra Københavns Universitet, valgt at skrive under.

»Jo mere pres der er for at hæve ambitionsniveauet i klimapolitikken, desto større chancer er der for, at det sker«, siger Peter Birch Sørensen til Information.

»Derfor fortjener de børn og unge, som har stillet sig i spidsen for en international klimabevægelse, al mulig støtte«, siger han.

Den 24. maj er af de unge erklæret global klimastrejkedag. Mens de skolestrejkende fra visse sider har mødt kritik for at råbe op om noget, de ikke har forstand på, og for ikke at passe deres undervisning, vælger videnskabsfolkene at stille sig solidarisk med dem, skriver Information.

»Som forskere og akademikere på tværs af alle fag og fra hele verden erklærer vi: Deres bekymringer er velbegrundede og understøttet af den bedst tilgængelige forskning. De aktuelle indsatser for at beskytte klimaet og biosfæren er dybt utilstrækkelige,« hedder det i appellen.