Flere landmænd bør lægge om til økologisk drift

En økologisk landmand sprøjter ikke, men fjerne ukrudtet ved fx at harve mellem rækkerne.

Produktionen skal op i gear, for at man kan lave et fornuftigt salgsarbejde, siger et flertal af økologiske jordbrugere i ny spørgeskemaundersøgelse.

ØKOLOGI – Midlertidige afsætningsproblemer skal ikke afholde nye landmænd fra at omlægge deres produktion. Tværtimod er det nødvendigt, at produktionen af økologiske varer kommer op på et vist niveau, for at man kan lave et fornuftigt salgsarbejde.

Det mener et markant flertal af de økologiske jordbrugere, viser en spørgeskemaundersøgelse, foretaget af Sydjysk Universitetscenter i Esbjerg.

»De folk, der har talt for, at man skal stoppe omlægningen for at salget kan følge med, har åbenbart talt for døve øren og har ikke opbakning blandt langt hovedparten af landmændene«, siger lektor Johannes Michelsen, der står for undersøgelsen.

Sælg mere, så skal landmændene nok komme
Spørgsmålet har ofte været til debat de sidste par år. Ikke mindst i Fællesudvalget, der står bag den økologiske konsulenttjeneste, har mødt hård modstand på grund af indsatsen på at få flere landmænd til at lægge om. »Det er en fuldstændig tåbelig strategi«, har kritikken lydt. »Brug hellere kræfterne på at få solgt nogle flere varer, så skal landmændene nok selv finde ud af at lægge om.

63 procent af de økologiske jordbrugere har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført i perioden fra den 1. november 1991 til den 15. februar i år. Den er en del af et større forskningsprojekt, så skal undersøge mulighederne for at udvikle den økologiske sektor del af fødevaremarkedet.

Miljøhensyn får landmænd til at lægge om
Ifølge undersøgelsen er især de støre økologiske landbrug rede til at ofre flere penge for at få deres varer solgt, mens de mindre brug i højere grad vil klare ærterne selv..

Undersøgelsen viser i øvrigt, at langt den største del af landmændene har valgt at drive økologisk af hensyn til miljøet, hvorimod økonomien har spillet en langt mindre rolle. Uenighed med det konventionelle landbrug har også fået mange til at ændre produktionsformen.