EU-valg: Rekordmange vil arbejde for dyrevelfærd

Stem for dyrene. I Danmark har hverken Venstre eller Liberal Alliance underskrevet dyrevelfærdserklæringen.

Dyrevelfærd er rykket op på den politiske dagsorden. Mange kandidater til EU-valget bakker op om bedre forhold for dyrene. Kun Venstre og Liberal Alliance skiller sig ud.

Grisetransporter fragtes på tværs af Europa. Hundehvalpe, der stjæles i et EU-land og sælges i et andet. Gæs stopfodres i nogle europæiske lande og eksporteres til hele Europa.

Mange kandidater til søndagens Europa-Parlamentsvalg er indstillet på at arbejde på tværs af landegrænser for at skabe bedre forhold for dyrene i Europa. Det fremgår af hjemmesiden voteforanimals2019.eu, hvor et historisk højt antal kandidater står på mål for dyrevelfærden.

Næsten 900 kandidater fra hele Europa har alle givet udtryk for en holdning til dyrevelfærd. Det er 700 kandidater flere end ved sidste Europa-Parlamentsvalg i 2014, eller en stigning på godt 350 procent. Og det glæder kampagneansvarlig hos World Animal Protection Danmark, Johanne Gabel:

»De knap 900 kandidater har jo gjort meget mere end blot at række hånden op som tegn på, at de går ind for dyrevelfærd. De har underskrevet en dyrevelfærdserklæring, og de har forholdt sig til 22 konkrete punkter om dyrevelfærd i EU. Det viser også, at dyrevelfærd er rykket meget markant frem i det politiske hierarki«, vurderer Johanne Gabel.

Venstre og Liberal Alliance ikke med

Foreløbig har 29 danske kandidater til EU-valget taget stilling. Kun Venstre og Liberal Alliance skiller sig ud. Fra de to partier har ingen kandidater underskrevet dyrevelfærdserklæringen.

De 22 konkrete punkter i erklæringen stiller skarpt på dyr som følende væsener såvel som konkrete lovinitiativer til at standse tvangsfodring af ænder og gæs, der anvendes til franske specialitet foie gras. For vælgerne giver det nogle omfattende muligheder for at bedømme, hvor meget dyrevelfærd politikerne hver især vil kæmpe for.

»Dyrevelfærd ligger utroligt mange danskere på sinde. Så det er en gave til vælgerne, at de nu kan få indgående kendskab til kandidaternes holdning til landbrugsdyrenes betingelser, forsøgsdyr, vilde dyr i cirkus og meget mere. Danskerne kan vælge dyrevelfærd ind i EU, og derfor er det også vigtigt at gøre brug af hjemmesiden«, mener Johanne Gabel.