Dyrk dine egne agurker hele sæsonen

Agurkeplanten skal genplantes, så kan du høste dine egne hjemmedyrkede agurker langt ind i efteråret.

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved at genplante agurkeplanterne i de kommende uger, kan du høste dine egne hjemmedyrkede agurker frem til efteråret.

NATUR – Nåede du ikke at plante agurkeplanter i foråret. Eller er din plante ved at dø ud? Så er der hjælp at hente.

Agurkeplanter har kortere levetid end deres drivhusfæller, fordi de bruger mere energi. Derfor kan de som regel kun holde en halv sæson. Men ved at genplante agurkeplanterne i højsommeren kan du forlænge agurkesæsonen til et pænt stykke ind i efteråret.

Problemet er, at man normalt kun kan købe agurkeplanter i de almindelige plantecentre i forårsmånederne. 

Det laver Plantorama om på, når de i de kommende tre uger 27, 28 og 29 genintroducerer agurkeplanten i kædens 11 plantecentre over hele landet. Det giver dig mulighed for at dyrke dine egne økologiske agurkeplanter i juli måned og høste friske saftige agurker til langt ind i efteråret.

Den senere plantning giver også mulighed for at plante agurkerne på terrassen, altanen eller op ad en varm mur, hvis man ikke har et drivhus.

TIP: Sådan genplanter du en agurkeplante:

  1. Rengør først efter den tidligere høst og brug ny frisk jord, så eventuelle skadedyr ikke overføres til de nye planter.
  2. Find et sted, hvor planten får godt med sol og ikke er alt for udsat for kulde, træk og regnvand. Har du ikke et drivhus, kan det være på en overdækket terrasse eller altan eller op ad en varm mur. 
  3. Plant agurkeplanten ovenpå en 10–15 centimeter høj jordtop, så vandet løber væk fra agurkeplantens rodhals, når du vander. På den måde mindsker du risikoen for svampeangreb, som kan ødelægge agurkeplanten.
  4. Umiddelbart efter genplantning er det vigtigt, at du sørger for at holde rodklumpen fugtig de første par dage. Herefter skal du begynde at vande rundt om planten i stedet, så rødderne søger væk fra planten for at få fat på vandet. Rodklumpen skal stadig vandes – dog i mindre mængder.
  5. Herefter passer du den, som en agurkeplante normalt skal passes. Du vil have spiseklare agurker efter 6-8 uger, alt efter vejret.

Kilde: Arne Persson, planteekspert i Plantorama