Der er slået et skår i det grønne Danmark

Veganerne skal holde op med at demonstrere imod fritgående kvæg og kæmpe kampen, hvor den betyder noget. Vi skal have meningsfuld politik i stedet for misbrug af politiske forbrugere, skriver Benno Hansen. Foto: Gustav Bech

De indbildt glutenallergiske og de moralske veganere kan smadre den grønne fløj i Europa lige så brutalt, som Trump har splittet Det Republikanske Parti i USA.

Af Benno Hansen,
hortonom og journalist

DEBAT – Kort tid efter Donald Trumps indsættelse som USAs præsident portrætterede en satiretegner ham: Den fedladne, orangehårede mand sad fromt på en kirkebænk. Den anløbne byggematador blev præsident for et parti, der i øvrigt slår sig op på lov og orden; en 1% wannabe, der allierede sig med moralens vogtere.

Selvfølgelig blev Donald Trump ikke et lovlydigt moralskt fyrtårn. Lige så lidt som de evangelisk kristne dydsmønstre blev korrupte tilbedere af ussel mammon for Donald Trumps skyld. De allierede sig bare, fordi de begge har en interesse i at ødelægge USAs liberale demokrati.

Tegningen er sjov, fordi alene synet af en fromt bedende Donald Trump på komisk vis udstiller hykleriet i den amerikanske regering. Der er ikke noget unikt i en skillelinje gennem en politisk alliance.

Socialdemokraterne har tvangsfodret resten af Danmarks centrum-venstre med Dansk Folkepartis udlændingepolitik, og har produceret en fed politikpaté, tilstrækkeligt mange spiser. Hun lykkes med det, fordi Socialdemokraterne er enige med resten af centrum-venstre om så meget andet.

Et skår i det grønne Danmark
Hvis uenigheden om udlændinge centrum-venstre imellem er et hul i jorden på størrelse med Ekkodalen på Bornholm, er skellet mellem Donald Trumps regime og den gamle kerne af konservative, troende Republikanere snarere The Great Appalachian Valley gennem det østlige Nordamerika. Men der er også slået et skår i det grønne Danmark.

I Deadline på DR2 sad en angiveligt klimabevidst kvinde i august sidste år via Skype og udtalte sig om, hvor mange gange om året hun kan tillade sig at flyve mellem USA og Danmark, fordi hun var veganer, og dermed ikke personligt udledte klimagasser grundet et kødforbrug.

Det er hende åbenbart magtpåliggende regelmæssigt at indfinde sig hos sin californiske yoga-guru, og deltage i shopping-pilgrimsfærde i New York? Så vigtigt, at hun med oprejst pande, moralsk overlegenhed og et totalt fravær af selvindsigt på landsdækkende TV delagtiggør sine landsmænd i, hvordan hun skam forurener nøjagtigt lige så meget som en, der spiser kød hver dag.

Spegepølse bandlyses
Mon ikke der på den anden side findes mange danskere i under- og middelklasserne, der køber lokalproducerede og økologiske produkter, når de har råd til det, men som kun få gange i løbet af deres liv får sparet sammen til at flyve den halve klode rundt. Om nogensinde. Men de skal lyses i band, thi de formaster sig til at spise en rugbrødsmad med spegepølse.

Samtidig har marketingsafdelingerne i de højt optimerede danske supermarkeder fundet ud af, at profitten maksimeres, hvis det lilla og det grønne segment slås sammen.

Den voksende andel af befolkningen, der på baggrund af Facebook-memes og tvivlsomme hjemmesider har selv-diagnosticeret sig som glutenallergikere og/eller laktoseintolerante, trods det biologiske faktum at kun to-tre procent af befolkningen lider af disse skavanker, er i produktudviklingen blevet integreret med os, der blot nægter at støtte overdrevet dyremishandling, pesticidforurenet grundvand og et vandmiljø kvalt i nitrat via forbrug af konventionelle fødevarer.

Selvbedraget har nået nye højder
Det er snart ikke til at opdrive en økologisk chokoladekiks, der ikke er i lyserød emballage, eller økologiske morgenmadsprodukter, der ikke også er gluten- og smagsfri. Gider folk i længden forbruge disse intetsigende produkter?

Åbenbart. Selvbedraget har med plantebaserede koldskål denne sommer nået nye højder. Hvordan kan profitten maksimeres endnu mere? Ved at erstatte animalske ingredienser med andre, der for få år siden havde fået enhver producent i fedtefadet. Koldskål, der smager som billig, tilsætningsstoffyldt, halvsmeltet frys-selv is, jævnet med maizena, optager hyldemetre i supermarkederne.

Denne vamle hån imod nationens kulturarv sælges og købes sammen med mange andre varianter af brasiliansk soya i dyrevelfærdens og alternativ helses navn.

De indbildt glutenallergiske og de moralske veganere kan smadre den grønne fløj i Europa lige så brutalt som Trump har splittet det Republikanske parti i USA.

En grøn bevægelse er nødt til at finde en gylden middelvej, hvor et bæredygtigt landbrug med fritgående husdyrhold producerer varer, der er til at betale for alle. Og hvor prisen på flyrejser står mål med den enorme klimabelastning, de er. Gerne inden skåret udvikler sig til en geologisk sprækkedannelse.

Veganerne skal holde op med at demonstrere imod fritgående kvæg og kæmpe kampen, hvor den betyder noget. Vi skal have meningsfuld politik i stedet for misbrug af politiske forbrugere.

»Økologi er en religion,« skriver de mest irriterende forureningstrolde på de sociale medier. De får snart ret, hvis ikke der bliver sat en stopper for erstatningskoldskål, lyserøde chokoladekiks og glutenfri pasta.