Danmark bør følge Tysklands eksempel og forbyde Roundup

Christiane Bjørg Nielsen har stillet et borgerforslag om at forbyde brugen af den kemiske sprøjtegift Roundup og glyfosat i private haver og på offentlige arealer. Tegning: Anders Morgenthaler

For Christiane Bjørg Nielsen kommer dagens melding om, at Tyskland nu forbyder Roundup og glyfosat som en super nyhed. Hun står i spidsen for en dansk kampagne, som indtil nu har samlet næsten 30.000 underskrifter for et forbud mod brugen af giften i private haver og på offentlige arealer.

Af Christiane Bjørg Nielsen,
skuespiller og sangskriver

DEBAT – Først kom Østrig med et forbud mod Glyfosat, aktivstoffet, vi især kender fra Roundup. Så kom Tyskland nu her med et lignende forbud. Det skal fra næste år udfases på offentlige arealer og på private grunde.

YES. Det tegner godt, omend det her burde være sket for mange mange år siden. Vi ved jo godt, hvad der sker; om mange år ærgrer vi os over, at vi tillod at anvende al den gift i naturen. Vi finder pesticider, herunder glyfosat i stigende grad i drikkevandet.

Haveaffald i Karise
Forleden fik jeg en mail fra én, der kunne fortælle at man har netop målt forhøjede koncentrationer af pesticider i det regnvand, der samles op på Karise Haveaffaldsplads, hvilket har ført til en midlertidig lukning af pladsen. Der er en drikkevandsboring tæt på. Det er haveaffald fra private. Så den private brug skal man slet ikke undervurdere.

Der bliver desuden tit indvundet drikkevand under bymæssige bebyggelser. Der findes ingen gode argumenter for at skulle beholde disse midler i handlen. Vi ønsker med vores forslag et øjeblikkeligt stop for salg og brug af disse pesticider. Og det må bare understreges, at meget tyder på, glyfosat og de andre hjælpestoffer, der er i Roundup f.eks, skaber ubalance i biodiversiteten og i os mennesker.

Ikke for sjov, når de store lande endelig forbyder giften
Vi finder det også i os selv, og det er ikke for sjov, når de store lande endelig forbyder det, eller når Monsanto og Bayer endnu en gang taber en retssag mod en kræftramt.

Vores forslag fik på 3 dage 10.000 underskrifter, og siden har det været lidt af et benarbejde at få folk til at finde deres nem-id frem. Vi er lige nu oppe på cirka 28.500.

Jeg tror, de fleste er enige om at vi gerne ser disse dunke forlade butikkerne. Vi må frem med skuffejernene. Det klarer vi nok. Så vi har brug for dig ! Og dem du kender, og dem du kenders omgangskreds. Så spred budskabet og skriv under. Lad os gøre det her sammen.

Tak for hjælpen.

Skriv under. Link til borgerforslag: Øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre bekæmpelsesmidler til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer