Mindre kød og mere plantebaseret mad. Sådan lyder lyder den fremtidige kostplan i de offentlige storkøkkener i Aarhus Kommune og nu følger Københavns Kommune trop med en ny Mad- og Måltidsstrategi.
MAD – Københavns Kommune har fremlagt en ny Mad- og Måltidsstrategi, hvor hovedstaden for første gang forpligter sig til at skære ned i kødforbruget til fordel for mere grøn, plantebaseret mad.
Strategien er vedtaget af et flertal i Økonomiudvalget og står til vedtagelse i Borgerrepræsentationen.
Også i Aarhus vedtog et flertal af byrådet bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet før sommerferien en plan om at gøre maden i de aarhusianske storkøkkener mere klimavenligt. Det skal blandt ske ved at skære ned på kødforbruget og servere mere plantebaseret mad.
Københavns Kommune har nu besluttet at sænke måltidernes klimaaftryk med mindst 25 procent i 2025. Det skal især ske ved at reducere kødforbruget i de offentlige køkkener, der dagligt laver 70.000 måltider til børnehaver, kantiner og hospitaler. Strategien skal desuden reducere madspildet i storkøkkenerne og styrke sundheden.
Greenpeace: Superflot og helt nødvendigt
»Det er superflot, at Københavns Kommune viser den handling, der skal til for at bremse klimakrisen, ved at skære ned på kødet og sætte mere plantebaseret mad på den kommunale menu til de mange tusinder børn, voksne og ældre«, siger Tajej Haaland, mangeårig energi- og klimarådgiver i Greenpeace.
Han betegner det som et »ambitiøst mål« at sænke madens klimaaftryk med mindst 25 procent i 2025.
»Men det er også helt nødvendigt, at vi markant sænker det høje forbrug og produktionen af kød, hvis vi skal indfri Danmarks klimamål om at sænke udledningen af drivhusser med 70 procent i 2030«, vurderer han.
»Vi ser lige nu en stærk handlekraft vokse i befolkningen for at give et klima i bedre balance videre til de næste generationer. Flere og flere danskere vil gøre en forskel ved at spise mindre kød eller helt droppe det til fordel for plantebaseret mad, der både forbedrer klimaet og sundheden«.
»Men vi ser desværre, at kommunerne halter godt bagefter, for næsten ingen har endnu sat klimamål om at sænke kødforbruget. Men nu ruller bolden. Aarhus satte for nylig et stærkt mål om mere klimavenlig mad ved blandt andet at sænke klimaaftrykket fra de indkøbte varer med en fjerdedel i 2024, og nu viser København også vejen«, siger Tarjei Haaland.
Greenpeace opfordrer resten af landets kommuner til at lade sig inspirere og følge i fodsporene på København og Aarhus.
FAKTA: Klip fra Mad- og Måltidsstrategi for Københavns Kommune
- De meste belastende kødtyper, særligt oksekød, reduceres idet samlede indkøb, så det kød, der anvendes, primært er de mindre belastende typer som fjerkræ og fisk.
- Den samlede mængde af animalske fødevarer reduceres, så der anvendes flere plantebaserede råvarer, og især flere plantebaserede proteinkilder som bælgfrugter.
- Der arbejdes målrettet med at sikre, at så mange grønne råvarer som muligt er i sæson og dyrket på friland, ligesom fisk kan indkøbes efter sæson. Dette ligger i direkte forlængelse af arbejdet med økologi i de senere år og vil ligeledes understøtte en målsætning om at knytte København tættere til sit opland.
Kilde: Københavns Kommune