6 ud af 10 danskere vil forbyde æg fra burhøns. Hvert femte æg, der produceres herhjemme er fortsat et buræg, selv om der kun er 15 producenter tilbage. Dyrenes Beskyttelse opfordrer til politisk handling.
Forbyd burhøns. Så kort er budskabet, som 25.000 ægtivister på få uger har skrevet under på. Underskriftsindsamlingen er startet af Dyrenes Beskyttelse, som mener, at tiden nu er moden til at genindføre forbuddet mod burhøns i Danmark.
Samtlige store detailkæder har i løbet af de sidste par år meldt ud, at de udfaser buræg. Det var indtil 1980 forbudt at holde æglæggende høns i bure i Danmark.
»Det er fantastisk, at supermarkedskæder over hele linjen har taget ansvar for dyrevelfærden og givet buræggene én på skallen. Det har gjort en rigtig stor forskel for mange dyr, for buræg er en utidssvarende måde at producere æg på«, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Hun peger på, at produktionen af buræg fortsat er stor.
»Det skyldes hovedsageligt en stor efterspørgsel til restauranter, kantine og catering, samt til fødevareproduktion, fx i brød, kager og dressinger. Derfor er tiden nu inde til at genindføre forbuddet mod buræg«, siger Britta Riis.
Et dansk forbud vil være på linje med andre lande, som Danmark normalt sammenlignes med. Tyskland, Østrig, Luxemburg og Holland har således alle indført et forbud mod burhøns.
Undersøgelse: Forbrugerne vælger buræg fra
I en undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for Dyrenes Beskyttelse, erklærer 6 ud af 10 danskere sig enige i, at æg fra burhøns bør forbydes. Det glæder Britta Riis med den store opbakning fra befolkningen.
»Danskerne har talt, og jeg synes, det er på tide, at politikerne lytter til deres vælgere. Det er valgår, og jeg håber, at kandidaterne vil gribe muligheden for at sætte buræggene på dagsordenen, så forbuddet fra før 1980 kan blive genindført på den anden side af valget«, siger Britta Riis.
240 millioner buræg
De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at selv om den samlede, danske produktion af æg har været stigende gennem flere år, er produktionen af buræg gået den anden vej.
Produktionen er dog fortsat på et højt niveau, hvor hvert femte æg produceret i Danmark sidste år var et buræg. Det svarer til i omegnen af 240 mio. buræg, og det er til trods for, at der kun er registreret 15 landmænd, der producerer buræg herhjemme.
»Det er et lille antal producenter, der vil blive berørt af et forbud, og jeg synes, at det er i alles interesse at sætte en fair slutdato for produktion af buræg i Danmark, så landmanden har tid til at omlægge til en mere dyrevenlig produktion«, mener Britta Riis.
Få arbejdspladser
»Den frivillige vej er god og forbrugernes magt stærk, men lovgivning er også et effektivt redskab. Bliver den gammeldags produktion af buræg én gang for alle forbudt igen, vil processen hen imod et Danmark fri for buræg alt andet lige gå hurtigere«, siger Britta Riis.
De 15 landmænd, der producerer buræg i Danmark, har tilsammen ansat under 60 medarbejdere. Et forbud mod buræg vil derfor ikke betyde et stort tab af arbejdspladser.
Tværtimod vil produktionen formentlig blive lagt om til andre produktionsmåder, der kræver mere personale til at passe dyrene, og samtidig vil det være en fremtidssikring af æggeproduktionen herhjemme, påpeger Britta Riis.
FAKTA: Uddrag fra undersøgelsen
- 58 pct. er helt eller delvist enige i, at »æg fra burhøns bør forbydes«. Kun 15 pct. er helt eller delvist uenige. 27 pct. svarer enten, at de hverken er enige eller uenige, eller at de ikke ved det.
- 44 pct. svarer, at dyrevelfærd er et vigtigt parameter, når de køber æg. Det er dermed danskernes næstmest vigtige parameter efter pris (47 pct.).
Undersøgelsen viser, at skrabeæg er danskernes foretrukne æg (39 pct.), efterfulgt af økologiske æg (26 pct.), æg fra fritgående høns (14 pct.) og buræg (8 pct.).
Kilde: Dyrenes Beskyttelse